Insajderi iz Bele kuće otkrili Trampovo naređenje: Stopirajte 400 miliona dolara pomoći Ukrajini!

© AP Photo / Andrew HarnikTramp je izneo uvrede na račun članica Kongresa, nazivajući ih izazivačima nereda rođenim u inostranstvu i poručujući im da bi trebalo da se vrate u opustošena i osiromašena mesta iz kojih su došle.
Tramp je izneo uvrede na račun članica Kongresa, nazivajući ih izazivačima nereda rođenim u inostranstvu i poručujući im da bi trebalo da se vrate u opustošena i osiromašena mesta iz kojih su došle. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp je nedelju dana pre telefonskog razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim izdao naređenje direktoru administrativo-budžetske uprave SAD Majku Malvejnu da sačeka sa isplatom 400 miliona dolara vojne pomoći Kijevu, piše „Vašington post“, pozivajući se na tri visoka činovnika iz administracije predsednika.

Prema njihovim rečima, Trampovo naređenje je stiglo u Stejt department i Pentagon sredinom jula. Izvori tvrde da predsednik SAD sumnja da Ukrajini treba uplatiti novac i da želi da analizira tu situaciju.

Kako se navodi, Tramp je naložio da se administraciji objasni da je isplata zaustavljena zbog „međuresorne saradnje“, ali da se ne daju nikakve dodatne informacije. List je naglasio da je ta šema funkcionisala dva meseca, sve do 11. septembra.

Jedan od činovnika je izjavio da je Tramp zadržavao sredstva, plašeći se korupcije u Ukrajini, a odluka da se ipak isplati novac bila je motivisana skorim završetkom finansijske godine 30. septembra. On odlučno negira vezu između zadržavanja pomoći i vršenja pritiska na Zelenskog da se povede istraga protiv učesnika predsedničke trke u SAD Džona Bajdena i njegovog sina Hantera Bajdena.

Podsetimo, mediji su u subotu saopštili da je američki obaveštajac 12. avgusta rukovodstvu podneo prijavu zbog, prema njegovom mišljenju, uznemirujućeg Trampovog razgovora sa nekim stranim liderom. Nije poznato s kim i o čemu je Tramp razgovarao, ali je razgovor navodno sadržavao određeno obećanje. Pretpostavlja se da je obećanje bilo takvo da se agent uznemirio. Prema navodima medija, tužbu je podneo agent obaveštajne službe u Ukrajini. To je izazvalo talas kritika među demokratama u Kongresu.

Zatim je „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore, saopštio da je Tramp više puta vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bajdenovom sinu Hanteru. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko negirao je te informacije.

Bajdenov sin Hanter bio je član upravnog odbora „Burizma grupe“, jedne od najvećih privatnih gasnih kompanija u Ukrajini. Dok je bio potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden je 2016. godine tražio od Kijeva strogu antikorupcijsku politiku i u okviru te kampanje pozvao je na ostavku tadašnjeg generalnog tužioca Jurija Lucenka, koji je istraživao aktivnosti „Burizme“. Lucenko je tada izjavio da nema dokaza o krivičnim prekršajima koja su Bajden ili njegov sin mogli da učine na teritoriji zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala