Bugarskoj oružje važnije od građana — petina stanovnika na ivici siromaštva

© AP Photo / Petar PetrovZastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez
Zastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska uspešno izvršava svoju obavezu kada je reč o investiranju u odbranu i odlučna je da nastavi sa povećavanjem budžeta kako bi ostvarila parametre utvrđene „Planom o povećanju rashoda za odbranu do 2024. godine“, rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov na sastanku sa predsednikom Vojnog komiteta NATO-a Stjuartom Pičom.

„Kupovinom osam aviona F-16V ’Blok 70‘ ove godine dostižemo svoj cilj. Očekuje se da krajem 2019. godine rashodi na odbranu premaše tri odsto od ukupnog BDP-a“, istakao je Borisov.

On je takođe dodao da članstvo u EU i NATO-u predstavlja osnovu odbrambene politike Bugarske, kao i da je u roku od deset godina planirana modernizacija vojske.

Kako je istaknuto, strateški prioritet Bugarske i NATO-a je pitanje bezbednosti i stabilnosti u zemljama Zapadnog Balkana.

„Tokom prethodnih godina uloženo je mnogo napora, ostvaren je i uspeh, ali je pred nama mnogo izazova“, istakao je Borisov.

Podsetimo, Bugarska je u avgustu kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od 1,26 milijardi dolara. Američke letelice će biti isporučene zemlji 2023. i 2024. godine.

U okviru modernizacije oružanih snaga, Bugarska takođe planira da opremi Ratnu mornaricu novim patrolnim brodovima, a Kopnene snage novim borbenim vozilima.

Predsednik SAD Donald Tramp je 2018. godine kritikovao zemlje-članice NATO-a zbog ulaganja u odbranu i tom prilikom je naglasio da zemlje moraju ispuniti obaveze po pitanju vojnih rashoda, koji bi trebalo da čine dva odsto od BDP-a zemlje, a u krajnjoj liniji i četiri odsto.

Tri odsto na odbranu, a dva puta manje na socijalnu politiku

Prema „Nacionalnom planu o povećanju vojnih rashoda do dva odsto od BDP-a do 2024. godine“, Bugarska je trebalo postepeno da povećava sredstva namenjena za odbranu, gde bi vojne rashode od dva odsto dostigla tek 2024. godine.

Međutim, kupovinom američkih lovaca vojni budžet Bugarske se povećao sa 940 miliona evra na 1,8 milijardi, čime je ta zemlja dospela na drugo mesto kada je reč o vojnim rashodima među članicama NATO-a, sa pokazateljem od 2,6 odsto od BDP-a zemlje.

Dok je za socijalnu politiku Bugarske (socijalna zaštita, pomoć ljudima sa invaliditetom i poboljšanje demografije) u 2019. godini predviđeno oko 700 miliona evra, vojni budžet će dostići pokazatelj od oko 57 milijardi evra.

Prema podacima Nacionalnog statističkog instituta, linija siromaštva iznosi 180 evra mesečno po porodici, a 2018. godine u Bugarskoj je 22 odsto stanovništva doseglo tu granicu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala