Spekulacija američkih medija o tržištu nafte

© REUTERS / Isaac Urrutia/File PhotoPume za naftu
Pume za naftu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saudijska Arabija nije uspela da u potpunosti obnovi rad svojih fabrika za preradu nafte koje su bile mete napada dronova, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema podacima američkog lista, „Saudi Aramko“ nema tehničke mogućnosti da brzo eliminiše sve ruševine. Kompanija grozničavo vodi pregovore sa proizvođačima opreme i isporukama usluga, uključujući američki „Dženeral elektrik“ i spreman je da potroši stotine miliona dolara na obnovi svoje infrastrukture, kupovinom rezervnih delova i plaćanjem rada po povećanim cenama.

Ipak, bez obzira na to, deo potrebne opreme „Saudi Aramka“ biće dostupan tek kroz nekoliko meseci, tvrde izvori. Neke rezervne delove Rijad nije uspeo da nađe.

Međutim, vlasti Saudijske Arabije su ranije pokušavale da ubede osnovne kupce nafte da isporuke u punom obimu moći da se uspostave narednog meseca, a krajem novembra proizvodnja će izaći na maksimalan nivo. Ipak, sada bi obnova rada na objektima „Saudi Aramko“ mogla da traje nekoliko meseci, tvrdi izvor lista.

Predsednik Irana Hasan Rohani je, međutim, saopštio da se preuveličava šteta naneta naftnim objektima, radi velikog sporazuma i stalnog prisustva u regionu.

„To se radi zato što SAD žele u potpunosti da rašire svoju prevlast na region kako bi nafta istočnog dela Saudijske Arabije pripala njima“, rekao je Rohani, navodi se na njegovom zvaničnom sajtu.

Vašington, prema Rohanijevim rečima, želi da iskoristi napade kako bi zaključio sporazum vredan milijarde dolara za sisteme PVO sa državama regiona, što pokazuje želju SAD da stalno budu prisutne u Persijskom zalivu.

Cena nafte je danas opet počela da raste zbog sumnje da Saudijska Arabija može da reši problem sa obnovom izgubljene proizvodnje nafte. Cena marke „brent“ je porasla za 1,6 odsto i dostigla 65,31 dolar, a „VTI“ za 1,8 odsto — do 59,15 dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala