Pariz, London i Berlin optužuju Iran za napad na saudijske naftne objekte

© AP Photo / Amr NabilKompanija "Aramko" nakon napada dronova
Kompanija Aramko nakon napada dronova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri Francuske, Nemačke i Velike Britanije smatraju da Iran stoji iza napada na naftna postrojenja saudijske kompanije „Aramko“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

„Najoštrije osuđujemo napade na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji 14. septembra... i potvrđujemo našu potpunu solidarnost sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom i njenim narodom“, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera Francuske, Nemačke i Velike Britanije, koji je objavila pres-služba Jelisejske palate.

„Jasno nam je da je Iran odgovoran za ovaj napad. Ne postoji drugo verodostojno objašnjenje“, govori se u saopštenju. Takođe se dodaje da čelnici zemalja podržavaju tekuću istragu kako bi znali sve detalje.

Iran je već ranije negirao ove optužbe.

Najveći izvoznik i jedan od tri najveća proizvođača nafte Saudijska Arabija je nakon napada na njena naftna postrojenja 14. septembra smanjila proizvodnju za više od polovine ukupnih kapaciteta — za 5,7 miliona barela dnevno, umesto uobičajene količine, koja je iznosila oko 9,8 miliona. Saudijski ministar energetike objavio je 17. septembra da su se, zahvaljujući upotrebi rezervi, zalihe nafte već vratile na svoj prethodni nivo, a da je od izgubljene proizvodnje za sada obnovljena polovina.

Jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, saopštili su da su naftne objekte kompanije „Saudi Aramko“ napali pripadnici njihovog pokreta sa bespilotnim letelicama. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da nema nikakvih dokaza o napadu iz Jemena i za napad je optužio Iran. Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom takođe smatra da je Teheran umešan u napade. Iran negira ove optužbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala