Patrijarhu zabraniti ulaz u Crnu Goru

© Sputnik / Nebojša PopovićSvečani doček srpskog patrijarha u Podgorici
Svečani doček srpskog patrijarha u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
NVO Crnogorski pokret podnijeće danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za „obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC, na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem.

Prijava će biti podnijeta zbog više krivičnih djela — od onih koja se odnose na djelovanje protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra, piše „Pobjeda“.

Pored ostalog, kako navodi „Pobjeda“, zahtijevaju od Tužilaštva da zabrani patrijarhu srpskom Irineju, koji je najavljen kao učesnik ove manifestacije, da dođe u Crnu Goru, jer je 24. jula prošle godine izjavio: „U Crnoj Gori crkvi je gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH“.

„Zloupotrebom nespornoga pontifikalnoga autoriteta u srpskome narodu, tom namjernom i neutemeljenom izjavom, koja je zasnovana na zlonamjernoj interpretaciji činjenica, raspirio je anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine, i naoružao ih je“, naveli su u prijavi.

Istakli su i da je mitropolit Amfilohije, i riječju i djelom, „inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji, i to po svaku cijenu i bez obzira na žrtve“, a da je SPC „u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još 1989. godine“.

Skup u Budvi planiran je 27. i 28. septembra, u grbaljskom Manastiru Podlastva, kao centralna proslava „obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala