Tramp: Sa Zelenskim sam razgovarao o korupciji u Ukrajini

© AP Photo / Susan WalshPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarao i o borbi protiv korupcije u koju su uključeni američki državljani.

„Razgovor koji sam vodio uglavnom je imao karakter čestitke (u vezi sa stupanjem Zelenskog na dužnost predsednika). Takođe se ticao korupcije koja se dešava (u Ukrajini), činjenice da ne želimo da naši ljudi poput (bivšeg) potpredsednika Bajdena i njegovog sina doprinose korupciji koja već postoji u Ukrajini“, rekao je Tramp novinarima.

„Zelenski je izjavio da je spreman da se bori protiv korupcije, a ja sam ga je podržao u tome“, dodao je Tramp.

Razgovor Trampa i Zelenskog našao se u centru pažnje javnosti nakon medijskih izveštaja da je američki predsednik tokom razgovora otkrio neke poverljive podatke. Tramp to negira i smatra da je ta priča isfabrikovana kako bi se zaštitio bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, koji se kandidovao za predsednika. Protivnici predsednika Trampa zahtevaju istragu.

Slučaj o kojem Tramp govori počeo je nakon „teksta Vašingtona posta“.

List je naveo da je američki obaveštajac 12. avgusta rukovodstvu podneo prijavu zbog uznemirujućeg, prema njegovom mišljenju, Trampovog razgovora sa nekim stranim liderom. Nije poznato s kim i o čemu je Tramp razgovarao, ali je razgovor navodno sadržavao određeno obećanje. Pretpostavlja se da je obećanje bilo toliko uznemirujuće da se agent zabrinuo. Jedan od bivših zvaničnika rekao je za novine da je u pitanju bio telefonski razgovor. Potom je list precizirao da je tužbu podneo agent obaveštajne službe u Ukrajini. To je izazvalo talas kritika među demokratama u Kongresu.

Zatim je „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore, saopštio da je Tramp više puta vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bajdenovom sinu Hanteru.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko u intervjuu za list „Hromadske“ izjavio je da Tramp nije vršio pritisak na ukrajinskog lidera tokom telefonskog razgovora u julu.  

Bajdenov sin Hanter bio je član upravnog odbora „Burizma grupe“, jedne od najvećih privatnih gasnih kompanija u Ukrajini. Dok je bio potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden je 2016. godine tražio od Kijeva strogu antikorupcijsku politiku i u okviru te kampanje pozvao je na ostavku tadašnjeg generalnog tužioca, koji je istraživao aktivnosti „Burizme“. Pri tome je Jurij Lucenko, koji je bio generalni tužilac Ukrajine, izjavio da nema dokaze o krivičnim prekršajima koja su Bajden ili njegov sin mogli da učine na teritoriji zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala