Kralju Ujedinitelju spomenik između Starog i Novog dvora

© Wikipedia / Javno vlasništvoAleksandar prvi Karađorđević
Aleksandar prvi Karađorđević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na prvoj sledećoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda utvrdiće se mesto gde će biti podignut spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Najverovatnije između zdanja Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine Grada, pišu „Novosti“.

Odmah potom raspisaće se i konkurs za njegovo idejno rešenje, a kako će konačno izgledati odabraće i odlučiti Odbor za podizanje ovog spomenika, čiji je predsednik akademik Dušan Kovačević.

Ovako zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić govori o predstojećim poslovima oko podizanja prvog obeležja kralju Aleksandru Ujedinitelju u srpskoj prestonici, a na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Između dva rata, posle ubistva kralja Aleksandra u marseljskom atentatu, urađen je projekat njegovog spomenika koji mi imamo“, kaže Vesić za „Novosti“.

Nekadašnji predsednik SAD Vudro Vilson - Sputnik Srbija
Srbija podiže spomenik Vudru Vilsonu u znak zahvalnosti

Njime je bilo predviđeno da spomenik bude podignut između Starog i Novog dvora, gde su danas zdanja Predsedništva i Skupština grada.

O idejnom rešenju će se uskoro odlučivati, a stručne službe će definisati urbanističke, konzervatorske i parkovske uslove za postavljanje spomenika.

Njegovo podizanje je zapravo vraćanje duga ove zemlje kralju koji, nažalost, u Beogradu nema ni bulevar niti spomenik, osim dve biste: jednu u Domu Vojske, a drugu u dvorištu osnovne škole na Novom Beogradu koja nosi njegovo ime.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala