Kongres SAD: Moguć opoziv Trampa zbog razgovora sa Zelenskim

CC BY 2.0 / Flickr / Eric B. Walker / Američki Kongres
Američki Kongres - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kongres SAD dozvoljava mogućnost opoziva predsednika Donalda Trampa u slučaju da se dokaže pritisak sa njegove strane na ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog, izjavio je za Si-En-En predsednik Odbora Kongresa za obaveštajne poslove Adam Šif.

„Ako predsednik odbija da pruži vojnu pomoć i pokušava da zaplaši stranog lidera kako bi naneo štetu svom protivniku u predsedničkoj kampanji, onda je opoziv možda jedino sredstvo“, istakao je Šif.

Kongresmen iz redova Demokratske stranke naveo je da on ranije nije bio pristalica opoziva predsednika.

Skandal zbog razgovora Trampa i Zelenskog

Mediji su u subotu saopštili da je američki obaveštajac 12. avgusta rukovodstvu podneo prijavu zbog, prema njegovom mišljenju, uznemirujućeg Trampovog razgovora sa nekim stranim liderom. Nije poznato s kim i o čemu je Tramp razgovarao, ali je razgovor navodno sadržavao određeno obećanje. Pretpostavlja se da je obećanje bilo takvo da se agent uznemirio. Prema navodima medija, tužbu je podneo agent obaveštajne službe u Ukrajini. To je izazvalo talas kritika među demokratama u Kongresu.

Zatim je „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore, saopštio da je Tramp više puta vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bajdenovom sinu Hanteru. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko negirao je te informacije.

Sam Tramp je izjavio da su tu priču isfabrikovali lažni mediji i njihovi partneri u Demokratskoj partiji. On je naglasio da je Bajden tražio da ukrajinske vlasti razreše generalnog tužioca koji je istraživao poslove njegovog sina Hantera Bajdena. U suprotnom bi Kijev ostao bez novca iz Sjedinjenih Američkih Država. Tramp je napomenuo da u razgovoru sa Zelenskim „nije bilo ničeg pogrešnog“, a da je Bajdov zahtev bio „potpuna katastrofa“, ali da mediji ne žele da izveštavaju o tome.

Bajdenov sin Hanter bio je član upravnog odbora „Burizma grupe“, jedne od najvećih privatnih gasnih kompanija u Ukrajini. Dok je bio potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden je 2016. godine tražio od Kijeva strogu antikorupcijsku politiku i u okviru te kampanje pozvao je na ostavku tadašnjeg generalnog tužioca, koji je istraživao aktivnosti „Burizme“. Pri tome je Jurij Lucenko, koji je bio generalni tužilac Ukrajine, izjavio da nema dokaze o krivičnim prekršajima koja su Bajden ili njegov sin mogli da učine na teritoriji zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala