Vučićeva poruka Srbima u BiH: Uzdržite se, sukob bi značio ekonomski krah

© PREDSEDNISTVO SRBIJEMilorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednicu Republike Srpske Željku Cvijanović da na sve pretnje Bakira Izetbegovića pokažu uzdržanost, kako bi se tenzije smanjile.

Vučić je, nakon sastanka u Predsedništvu, predstavnicima Republike Srpske uputio molbu da ne reaguju prenagljeno i da pokažu punu uzdržanost kako bi sačuvali mir i stabilnost.

On je pozvao i na poštovanje Dejtonskog sporazuma, ocenivši da se on može menjati jedino uz dogovor sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima.

„Neki smatraju da će Srbija dok god postoji biti suviše velika i jaka. I kada bismo je skoro uništili, ne bi bila onoliko mala koliko bi oni želeli“, izjavio je Vučić, a prenosi Tanjug.

„Politika Srbije je razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti. Moj poziv je na uzdržanost i šta god mi možemo da učinimo da tenzije smanjimo... Apel Srbima u ime Srbije, zato što nam je mir potreban kao hleb nasušni. A Srbija će biti uz svoj narod, nećemo ponoviti one odnose koje smo imali nekada i koji su nas koštali mnogo života ljudi“, rekao je Vučić.

On je istakao da bi „bilo kakav sukob značio ekonomski krah i kraj dobre budućnosti za sve nas“.

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEDolazak Dodika u Predsedništvo Srbije
Vučićeva poruka Srbima u BiH: Uzdržite se, sukob bi značio ekonomski krah - Sputnik Srbija
Dolazak Dodika u Predsedništvo Srbije

Podsetio je da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji može da se menja samo dogovorom sva tri naroda.

A na eventualne prigovore što se Srbija bavi Deklaracijom SDA uzvraća podsećanjem da je Srbija kao jedna od strana potpisnica tog sporazuma dužna da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

„Srbija je obavezna da da svoju reakciju, mišljenje i sud na svako njeno kršenje“, rekao je Vučić.

Srbija je garant Dejtona

On je pročitao šta su sve obaveze Srbije po Dejtonskom sporazumu, kako u regionu ne bi govorili da se Srbija ponaša neodgovorno i da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Objasnio je da se suštinske obaveze Srbije, kao sukcesora SR Jugoslavije, mogu podeliti u dve vrste, koje su izričito propisane odredbama Opšteg okvirnog sporazuma i mogu se dalje podeliti u tri grupe.

„To je da Srbija i BiH priznaju jedni druge kao suverene države u međunarodnim priznatim granicama, načelo za sporazum o reginalnoj kontroli naoružanje i sporazum Srbije i NATO o tranzitnim aranžmanima“, rekao je Vučić.

„Druga vrsta obaveza je iz činjenice da je Srbija strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, a cilj je uspostavljanje i održavanje trajnog mira. Srbija je garant sprovođenja mirovnog sporazuma, to jest dužna je da čuva poredak koji je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Za svako kršenje Dejtonskog sporazuma, koji je međunarodni pravni ugovor, Srbija je obavezna da da svoju reakciju, svoje mišljenje i sud. Za one koji su namerno nepismeni, ili se prave, da im to objasnim“, rekao je Vučić.

„Da objasnim onima koji se prave nepismeni — bio sam jedini lider koji nije išao u toku kampanje u BiH i mešao se u izborni proces. Erdogan je počeo svoju kampanju iz centra Bosne i niko nije pravio probleme“, rekao je srpski predsednik.

Kaže da je tražio u skladu sa principom dobre vere i savesnog ponašanja — bona fide — da razgovara o deklaraciji SDA sa svim ljudima iz Republike Srpske i da su i oni to prethodno tražili.

Sukob bi značio ekononski krah

Rekao je da su predstavnici parlamentarnih stranaka u Srpskoj i njihova rukovodstva osudili SDA deklaraciju, kao i da su saglasni po dva pitanja: jedno je odnos prema opstanku Republike Srpske, drugo je veoma negativan prema tekstu delaracije SDA i drugih dokumenata, a treće je poštovanje prema Srbiji i želja za najboljim odnosima sa Srbijom.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEDodik i Vučić: Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovrom sva tri naroda
Vučićeva poruka Srbima u BiH: Uzdržite se, sukob bi značio ekonomski krah - Sputnik Srbija
Dodik i Vučić: Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovrom sva tri naroda

„Politika Srbije je da na sve to Srbi moraju da budu veoma uzdržani“, rekao je Vučić i pozvao i Milorada Dodika i Željku Cvijanović i sve naše ljude da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju prenagljeno, već u skladu sa interesima Srpske i Srbije, kao i BiH, a to je — „da damo sve što možemo od sebe da se sačuva mir i stabilnost“.

„Bilo kakav sukob značio bi ekononski krah i kraj za sve nas i kraj dobre budućnosti za sve nas. Zato da pokušamo da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i na poštovanje Dejtonskog sporauzma. A politička pozicija Srbije je da mi poštujemo postojanje BiH kao jedne države, koju čine dva entiteta, sa svim njihovim nadležnostima, kao i dogovor tri konstitutivna naroda — Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ta pozicija je principijelna i nepromenjiva“, naveo je Vučić.

Ističe da Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovrom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima.

„To moraju da znaju svi“, istakao je on, ukazujući da je Srbija garnat Dejtonskog sporazima.

Dodik nakon sastanka poručio: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku u Beogradu poručeno da se odbacuje deklaracija SDA kao antisrpska, andejtonska i antiustavna i zato što ugrožava osećaj stabilnosti, prenosi RTRS.

„Za nas — Republika Srpska je prioritet“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Dodik je rekao da su predstavnici političkih partija Republike Srpske jedinstveni u osudi deklaracije i poručio je da treba ići u Narodnu skupštinu Srpske i predložiti da bilo kakva odluka traži aktivaciju prava na otcepljenje Srpske.

On je rekao da Republika Srpska ima potencijale i da traži pomoć od Srbije u svemu.

Dodik je ponovio da je deklaracija, koju je prošlog vikenda usvojio Kongres SDA, dokument svih bošnjačkih političkih partija.

Srpski član Predsjedništva BiH je zahvalio Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić na svemu što čine za srpski narod u Republici Srpskoj.

Dodik je istakao i da bi realizacija deklaracije tražila afirmaciju prava Srpske na samoopredeljenje i otcepljenje.

„Od Srbije smo tražili da nam pomogne sa stanovišta osposobljavanja bezbednosnih jedinica. Nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni, kada smo bili naivni, tada smo stradali, ne treba da dozvolimo to“, poručio je Dodik.

Da li je deklaracija SDA pritisak i na Srbiju?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da iza ideje iznete u deklaraciji SDA ne stoji samo jedan narod i jedna stranka, već deo međunarodne zajednice.

Vučić nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li se deklaracija SDA, iako je samo politički akt, koji nema, bar ne javnu, vidljivu, podršku međunarodne zajednice, može videti i kao neka vrsta pritiska na Srbiju u trenutku u kojem se požuruje rešenje za Kosovo, ali je istakao da je siguran da ideje iznete u tom dokumentu nisu samo ideje jednog naroda i njegovih političkih predstavnika.

„To su ideje dela međunarodne zajednice, koji nije želeo otvoreno da ih podrži i koji bi voleo da vidi da one prođu uz saglasnost Hrvata i Srba. To se videlo i kroz izjave pojedinih predstavnika najvažnijih sila“, objasnio je on.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je na isto pitanje odgovorio:

„Deklaracija je antisrpska i u jednoj meri se odnosi i na ono što oni žele da urade i samoj Srbiji sa rešavanjem pitanja Kosova i to je definitivno jasno“, podvukao je Dodik.

Vučić: Nastavljamo da pomažemo RS, stiže pogon fabrike u Drvar

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će vrlo uskoro, u narednim danima ili nedeljama, u Drvaru, većinski srpskom gradu u Federaciji BiH, biti osnovan i napravljen jedan manji pogon domaće fabrike u državnoj svojini, u kojoj se očekuje radno mesto za više od 100 ljudi.

„To je naša konkretna pomoć, stvari o kojima želimo da razgovaramo i način na koji želimo da ih rešavamo“, podvukao je Vučić na pres-konferenciji nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba iz Republike Srpske.

Predsednik Srbije je preneo novinarima da se na sastanku razgovaralo o nastavku pružanja podrške Srpskoj, da je postignuta puna saglasnost svih i da će Srbija nastojati da ekonomski pomogne koliko može i Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH, naročito tamo gde živi srpski narod.

Vučić je podvukao da u Srbiji, a i u Republici Srpskoj, postoji opredeljenost za starteški dijalog sa Bošnjacima, jer samo kroz razgovor moraju da se rešavaju problemi.

„Nama nikada nije smetalo ni kada je Šefik Džaferović (bošnjački član Predsedništva BiH) dolazio u Rašku oblast, ili Sandžak, iako su na tim skupovima njegovi domaćini govorili i o pravljenju specijalnog statusa za Sandžak, koji ne postoji u Ustavu kao posebna kategorija“, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da na to ćutimo, jer su nam važniji mir i dobri odnosi i život sa Bošnjacima, kao što je i Bošnjacima u Srbiji važnije kada će biti gotov auto-put od Požege do Duge poljane, i dalje do Boljara, kao i kada će biti povećanja plata i penzija.

„Uvek smo bili uzdržani i zato ne mogu da prihvatim tu vrstu ocena i osuda onih koji bi Srbiji da zabrane da brine o svom narodu u Srpskoj“, kategoričan je Vučić.

Preneo je novinarima da je zabrinut, jer je slušao zabrinute ljude na sastanku, budući da niko nije rekao da nije zabrinut.

Vučić je istakao da će pozicija Srbije biti insistiranje na dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti, a u tom pravcu je i njegova molba i poziv na uzdržanost, kako bi se sve učinilo da se smanje tenzije.

Vučić napominje da pozivom na uzdržanost Srba ne želi da kaže da je bilo ko od njih odgovoran za nastalu situaciju, već to znači da treba da se vodi računa o svakom svom potezu, kada je situacija u regionu u pitanju.

Dodao je da od drugih ne može ništa da traži, jer kako može bilo šta da traži, kada neko sa indignacijom odbacuje procesuiranje ratnih zločinaca iz sopstvenog naroda i doživljava ih kao heroje, dok kao zločinački vidi samo srpski narod.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala