Turska spremna za novu operaciju u Siriji

© REUTERS / RODI SAIDAmerički vojnici na zajedničkoj američko-turskoj patroli u Siriji
Američki vojnici na zajedničkoj američko-turskoj patroli u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je završila pripreme za operaciju u Siriji istočno od Eufrata, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Region je skoro očišćen od DAEŠ-a... Smislili su novu organizaciju Sirijske demokratske snage. Zapravo, to je trik. Ona se ni po čemu ne razlikuje od IPG (Snage samoodbrane sirijskih Kurda). U njenom sastavu je nekoliko terorističkih organizacija“, rekao je Erdogan novinarima.

„Turska nema nameru da zatvara oči pred američkom podrškom teroristima IPG/RPK (Radnička partija Kurdistana)“, dodao je turski lider.

Ranije su Ankara i Vašington postigli dogovor o uspostavljanju koordinacionog centra za zajedničke operacije i planirane zone bezbednosti na severu Sirije istočno od Eufrata.

Zvanični Damask optužio je Tursku i Sjedinjene Američke Države da narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet Sirije.

Erdogan je 16. septembra rekao da će Ankara biti spremna da pokrene operaciju na severoistoku Sirije u roku od dve nedelje, ako tamo zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama ne budu preduzete konkretne mere za stvaranje zone bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala