Tramp: Koga uopšte briga za Ukrajinu?

© REUTERS / Tom BrennerDonald Tramp
Donald Tramp  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp smatra da su američke akcije u Ukrajini besmislene i da samo ljute Rusiju, sa kojom treba gajiti prijateljske odnose, piše „Vašington post“.

Neimenovani izvor je više puta razgovarao sa američkim liderom koji, prema njegovim rečima, smatra: „To što mi radimo u Ukrajini je besmisleno i samo ljuti Rusiju“.

„Stav predsednika je da treba prihvatiti činjenicu da bi Rusija trebalo da bude naš prijatelj, a koga uopšte briga za Ukrajinu?“, citira list svoj izvor.

U članku „Vašington posta“ se navodi da Tramp odbija da navede konkretan datum sastanka u Beloj kući sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, dok pomoćnici šefa vašingtonske administracije žele da sastanak bude održan. List to povezuje sa zahtevom Trampa i njegovog advokata Rudija Đulijanija da se u Ukrajini pokrene istraga protiv bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovog sina.

Dogovor

Bivši gradonačelnik Njujorka Đulijani je listu ispričao da je tokom ove godine obavio pet sastanaka sa pomoćnikom ukrajinskog lidera Andrejom Jermakom. Pritom, on je to uradio u svojstvu predsednikovog advokata i nije informisao Ambasadu SAD u Kijevu o takvoj vrsti kontakata.

Đulijani je, između ostalog, tražio da se pokrene istraga o delatnosti ukrajinske gasne kompanije, povezane sa Bajdenovim sinom. On je tražio od Kijeva da istraži da li je postojala zavera ukrajinskih vlasti 2016. godine sa Demokratskom partijom SAD kako bi se objavljivale klevete o bivšem rukovodiocu Trampovog predizbornog štaba Polu Manafortu. U zamenu, bivši gradonačelnik Njujorka je obećao da će Tramp odmrznuti američku vojnu pomoć Ukrajini u visini od 250 miliona dolara i održati sastanak sa Zelenskim u Beloj kući.

Prema rečima advokata šefa vašingtonske administracije, ukrajinska strana je obećala da će se ispuniti zadatak.

„Vašington post“ podseća da je Amerika obnovila vojnu pomoć Ukrajini i da će sastanak Trampa sa Zelenskim biti održan za vreme 74. sednice Generalne skupštine UN naredne nedelje.

Telefonski razgovor

„Volstrit džurnal“ je objavio, pozivajući se na svoje izvore, da je za vreme telefonskih razgovora koji su obavljeni u julu Tramp „blizu osam puta“ saopštio da Zelenski treba da prihvati Đulijanijev predlog. Po mišljenju advokata, kao potpredsednik SAD, Bajden je mogao da izvrši pritisak na Kijev da prekine istragu protiv ukrajinske gasne kompanije koja je povezana sa njegovim sinom Hanterom. Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da nisu otkrile nikakve prekršaje Bajdena niti njegovog sina.

Podsetimo, Džozef Bajden je najozbiljniji protivnik Trampa na predstojećim predsedničkim izborima 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala