Šta direktor poljske banke kaže o uzorcima matičnih ćelija

© AP Photo / Mark SchiefelbeinLabaratorija
Labaratorija - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Od februara ove godine, na osnovu takozvanog bek-ap sporazuma, čuvamo gotovo sve uzorke iz ’Kriosejv‘ banke matičnih ćelija“, kazao je za „Blic“ Tomas Baran, jedan od direktora poljske banke matičnih ćelija „Famikord“.

„Procenjujemo da ih imamo oko 98 odsto, ali ne možemo reći da čuvamo sve uzorke jer nam ’Kriosejv‘ nije dao sve“, kaže Baran, čija banka, između ostalog, trenutno skladišti i matične ćelije dece iz Srbije.

Švajcarska kompanija „Kriosejv“, kojoj je na hiljade roditelja iz Srbije poverilo na čuvanje matične ćelije, izgubila je licencu za rad, pozatvarala većinu evropskih centara, a svoje klijente ostavila uplašene i zabrinute. Iako su, srećom, ćelije većinski bezbedno skladištene u banci matičnih ćelija u Poljskoj, „Kriosejv“ ipak nije postupio po pravilima — nisu svi roditelji bili obavešteni o transferu, iako je to po zakonu moralo da se uradi.

„Sva prava klijenata i obaveza ’Kriosejva‘ moraju biti zapisana u ugovoru i jedini pravni odnos postoji između ’Kriosejva‘ i njegovih klijenata. Ova švajcarska kompanija bila je u obavezi da pribavi sva potrebna odobrenja — odobrenja organa zdravstvene zaštite, ali i odobrenja klijenata za izvoz uzoraka. Sa strane PBKM ’Famikorda‘ ispunjene su sve formalnosti povezane sporazumom, dobili smo potrebnu dozvolu za uvoz uzoraka iz poljskog Ministarstva zdravlja, te ne možemo biti krivi za ponašanje čelnih ljudi ’Kriosejva‘“, podvukao je Tomas Baran.

Laboratorija - Sputnik Srbija
Nema „svetske senzacije“: Matične ćelije srpske dece su sigurne

Bilo je, dodaje Baran, pregovora o eventualnoj kupovini „Kriosejva“, ali do finalnog dogovora i kupovine nije ipak došlo.

„Koliko znamo, ’Kriosejv‘ je zbog finansijskih problema zatvorio kancelarije i laboratorije u nekoliko zemalja poput Mađarske, Italije, Španije, Bugarske, kao i laboratorije i kancelarije u Švajcarskoj“, istakao je jedan od direktora „Famikorda“.

„Famikord“ će sve uzorke čuvati narednih pet godina, sa mogućnošću produženja.

„Znamo da se klijenti plaše da ne izgube uzorke, ali neka budu mirni, čuvaćemo ih narednih pet godina. Takođe, moram da naglasim da samo klijenti imaju pravo da svoj uzorak prenesu iz naše banke u Varšavi. Uvek smo u skladu sa zakonom o zaštiti podataka — formalno nemamo nikakvih odnosa sa ’Kriosejv‘ klijentima (imamo ugovor samo sa kompanijom), tako da ako neko želi da proveri status uzorka kod nas — mora da pristane da ga kontaktira neko iz naše banke“, naveo je Baran.

„Kriosejv“ je ostao bez licence, a protiv ove kompanije pokrenuta je istraga vlasti i policije.

„Nadam se samo da sve to neće dovesti do rizika za uzorke koje još uvek čuvaju ’Kriosejv‘ banke ili njihove pridružene kompanije“, zaključio je Tomas Baran.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala