Samoproglašeni predsednik Venecuele u društvu lidera narko-kartela iz Kolumbije (video)

© REUTERS / Ivan AlvaradoHuan Gvaido
Huan Gvaido - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar komunikacija Venecuele Horhe Rodrigez predstavio je, u prisustvu predsednika Nikolasa Madura, snimak na kom se vidi kako lideri narko-kartela „Rastrohos“ dovoze Huana Gvaida do helikoptera kolumbijske vlade, gde ih dočekuje guverner jednog kolumbijskog grada i prati specijalna služba te zemlje.

Kako je saopštio Rodrigez, članovi narko-kartela koji su imali susrete sa Gvaidom se nalaze na Interpolovoj poternici.

„Zamislite, gradonačelnik kolumbijske opštine se grli sa ljudima koji nose nadimke Mlađi, Nandito, Jadni Bos... Ti ljudi su i predali Huana Gvaida pratnji (predsednika Kolumbije) Ivana Duka“, izjavio je Rodrigez.

Po mišljenju Madura, inicijativa da se za prebacivanje Gvaida iskoriste banditi stigla je od predsednika Kolumbije.

„Nadam se da će Kongres i druge ustanove otvoriti istragu“, dodao je predsednik Venecuele.

Ranije je Horhe Rodrigez saopštio da je član kartela „Rastrohos“ Ivan Poso, pod nadimkom Nandito, uhapšen, i pokazao je snimak njegovog svedočenja o učešću u operaciji nezakonitog prebacivanja Gvaida u Kolumbiju u februaru.

U četvrtak je generalni tužilac Venecuele Tarek Vilijam Sab objavio nove snimke Gvaida sa navodnim članovima bande „Rastrohos“ i izjavio da mafija likvidira svedoke prebacivanja opozicionog lidera u Kolumbiju.

Tužilaštvo Venecuele vodi istragu događaja 23. februara. Prema preliminarnoj verziji Huan Gvaido se tereti za zločinačku zaveru sa članovima militarizovane bande narko-trgovaca „Rastrohos“ kako bi nezakonito prešao granicu.

Sam Gvaido je ranije izjavio da su snimci koje je prvo objavio španski list „Pais“ napravljeni tokom humanitarnog koncerta u Kukutu, u Kolumbiji, gde je on otišao uprkos zabrani izlaska iz zemlje kako bi dobio pomoć za sugrađane. Prema rečima političara, on nije znao te ljude niti je tražio da se predstave svi oni koji su želeli da se slikaju sa njim.

Podsetimo, u Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv predsednika te zemlje Nikolasa Madura, nedugo pošto je položio predsedničku zakletvu. Ubrzo je lider opozicije Huan Gvaido sebe nezakonito proglasio šefom države, a niz zapadnih zemalja, na čelu sa SAD, ga je priznao. Rusija, Kina, Turska i druge zemlje podržavaju Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala