Ruske diplomate zabrinute za položaj Sputnjika u Francuskoj

© Sputnik / Vladimir AstapkovichŠtand međunarodne informativne agencije i radija Sputnjik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Štand međunarodne informativne agencije i radija Sputnjik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Niko nema pravo da medije definiše kao propagandu ako zvanično deluju na teritoriji države u svom pravnom polju, izjavio je zamenik direktora Diplomatske akademije pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Maksim Bujakevič, komentarišući situaciju sa RT i Sputnjikom u Francuskoj.

„Pitanje statusa ruskih medija u Francuskoj je prioritet za nas u razgovoru sa našim francuskim prijateljima. Svaki put ga pokrećemo na bilateralnim sastancima predstavnika Rusije i Francuske na najrazličitijim nivoima. Više puta je i naš predsednik izražavao stav da je apsolutno nedopustiva segregacije medija na osnovu pripadnosti ili nepripadnosti propagandi. Ko može da odredi da je neki medij propaganda ako on zvanično i potpuno slobodno operiše na teritoriji države, s punim pravom i u pravnoj ravni te države? Niko“, rekao je sagovornik agencije.

Prema rečima ruskog diplomate, Ministarstvo nastavlja da pažljivo prati položaj Sputnjika i RT u Francuskoj.

„Preduzimaćemo sistemske, naglašavam sistemske napore u kontaktima sa francuskom stranom kako bi se ta situacija ispravila“, naveo je Bujakevič.

Diplomata je dodao da delatnost francuskih medija u Rusiji ni na koji način nije ograničena.

Govoreći o tome da li bi Rusija mogla da uvede slične mere francuskim medijima u Rusiji, diplomata je izjavio da Moskva ne želi da iskoristi ta prava.

Poslednjih godina je situacija sa ruskim medijima na Zapadu sve teža. U novembru 2016. godine Evropski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj se govori da je neophodno suprotstaviti se ruskim medijima, a kao glavne pretnje su navedeni Sputnjik i RT.

Brojni zapadni političari, američki senatori i kongresmeni, kao i francuski predsednik Emanuel Makron, optuživali su Sputnjik i RT za mešanje u američke izbore i izbore u Francuskoj, ali nikada nisu pružili dokaze za to.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala