Može li iz ruševina savremenog sveta iznići ljudskost?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gde smo to stigli kada nas samo reset potpune i čiste ljubavi možda može izbaviti, kakva je uloga teatra u tom poslu, sa kakvim optimizmom može da se gleda na budućnost sveta, umetnosti, pre svega pozorišta koje se nužno bavi temama poput fašizma u 21. veku i ludila u koje nas i prosperitet može uvesti?
Može li iz ruševina savremenog sveta iznići ljudskost?

Da li je krug nasilja i ubistava o kojima su pisali stari Grci ikada prestao? Zašto se umetnost mora stvarati i na razvalinama civilizacije — pitamo u „Orbiti kulture“ hrvatske reditelje Bobu Jelčića i Boruta Šeparovića, čije su predstave „Zašto je poludeo gospodin R“ i „Mladež bez Boga“ i pred bitefovskom publikom, kao i Miloša Latinovića, direktora Bitef teatra.

Koje su još pozorišne priče 53. Bitefa, kako iz ugla jednog Afrikanca izgleda migrantska kriza koja potresa svet, može li se bez bola igrati Eshilova „Orestija“ u razrušenom Mosulu i da li će različitosti opstati u zajednici, makar i pozorišnoj — pitanja su za glumce iz predstave „Orest u Mosulu“, kao i reditelje predstava „Evropa“ i „Pozvani“.

Zašto je i posle 110 godina od nastanka „Santa Marija dela Salute“ i dalje srpska pesma nad pesmama i kako i danas Kostićeva kovanica „beznjenica“ ne gubi ništa od svoje eruptivne snage, objašnjava akademik Miro Vuksanović.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala