Gradonačelnik Vukovara: Od Srbije očekujemo „priznanje i pokajanje“

© AP Photo / Darko VojinovicVukovar
Vukovar - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Vukovaru je danas otkriven spomenik Gong svetskog mira, a gradonačelnik Ivan Penava je tu priliku iskoristo da pošalje poruku Beogradu da, kako je rekao, Vukovarci od Srbije očekuju „priznanje i pokajanje za počinjeni čin agresije“ 1991. godine.

„Kada dobijemo u tom smislu poruku, bićemo otvoreni za svaku moguću saradnju i međususedske odnose“, rekao je Penava, koji je i predstavnik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Penava smatra da je u Vukovaru nakon Domovinskog rata ostvaren zadovoljavajući nivo suživota, prenosi „Indeks“.

„Ovim šaljemo i poruku svetu da, nakon što smo izborili nezavisnost, imamo veliku težnju i ideal da izgradimo trajni mir, da Hrvatska postane što je moguće kvalitetnija država, a svi mi kvalitetnije društvo“, rekao je Penava.

U akciji postavljanja spomenika Gong svetskog mira, koji je 50. takvo obeležje u svetu i simbol je trajnog mira, učestvovali su, pored predstavnika gradske vlasti, i Svetski odbor za mir, Republika Indonezija i vajar, slikar i grafičar Ante Sardelić Kraljević.

Kraljević je autor i dela od devet skulptura koje se nalaze uz Gong (Večna domovina, Feniks, Sveta sloboda, Prema iskonu, Prema suncu, Plamen slobode, Himna domovini, Vukovar — Grad heroj, Slavoluk mira), a koje su posvećene svim žrtvama grada Vukovara u prethodnom ratu.

Gong su otkrili predsednik Svetskog odbora za mir Đujoto Suntani i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Vukovarski Gong svetskog mira je postavljen na prostoru pored Gradske pijace.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala