Erdogan ne isključuje nabavku američkih sistema „Patriot“

CC BY-SA 2.0 / U. S. Pacific Command / Flickr / Američki protivvazdušni sistem "Patriot"
Američki protivvazdušni sistem Patriot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prokomentarisao je mogućnost kupovine američkih protivraketnih sistema „Patriot“.

Na konferenciji za štampu je turski lider novinarima rekao da je pitanje nabavke naoružanja od Sjedinjenih Američkih Država još uvek aktuelno, prenosi „Dejli sabah“.

„Ako naši uslovi budu ispunjeni, tada možemo razmotriti mogućnost nabavke“, objasnio je Erdogan. On nije precizirao o čemu je reč.

Turski predsednik je dodao da je ta tema otvorena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Moskva i Ankara su 2017. godine potpisale ugovor o isporuci sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 „Trijumf“ u vrednosti od 2,5 milijarde dolara. Turska je postala treća zemlja, posle Belorusije i Kine, gde Moskva isporučuje „Trijumfe“. Uskoro će im se pridružiti i Indija.

Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto S-400 nabave američki sistemi „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke.

Isporuke S-400 u Tursku počele su u julu, a sredinom septembra završena je druga faza. Erdogan je napomenuo da će najnoviji sistemi za protivvazdušnu odbranu biti u potpunosti operativni u aprilu 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala