Dodik najavio šta će danas tražiti od Vučića

© Tanjug / Tanja ValičMilorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Od predsednika Aleksandra Vučića ću tražiti da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom garantuje postojanje Republike Srpske, kako bismo pokazali da su sve pretnje Bakira Izetbegovića prazne priče“, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uoči današnjeg sastanaka predstavnika RS sa Vučićem u Beogradu.

„Pokušaćemo politički da delujemo. Srbija je danas važna i stabilna, i jedina može da garantuje mir, ali očekujemo da kao potpisnica Dejtonskog sporazuma garantuje i našu slobodu i postojanje Republike Srpske“, rekao je Dodik za „Prvu“, zaključujući da više nije moguć rat u BiH, ali da je moguća odluka o samostalnosti RS.

Dodik je ponovio da je deklaracija SDA antidejtonska i antiustavna, pa kao takva ne može biti osnov za razgovore o bilo kakvom uređenju BiH.

„Reč o opštemuslimanskoj deklaraciji koja vodi ka tome da Republika Srpska treba da proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom“.

Prema njegovim rečima, svi u Srbiji bi trebalo da se okupe oko rukovodstva i predsednika Aleksandra Vučića i učine sve da snažna Srbija izađe na međunarodni plan i bori se za rešavanje pitanja Kosova i Metohije u svom interesu.

„Vučić vodi dobru politiku za Srbiju i kada je u pitanju Kosovo i Metohija, koja podrazumeva potpunu zaštitu Srba i interesa države na tom prostoru. Jedna od varijacija rešenja koja se pominje može biti da četiri opštine sa severa pokrajine ostanu u Srbiji, ali bi to isto tako podrazumevalo i RS u sastavu Srbije. Ako je to rešenje, ja nisam daleko od toga“, rekao je Dodik.

On je pitao kakav je smisao u tome da se odugovlači sa traženjem rešenja.

„Imamo tako velika goruća pitanja koja mogu imati globalni karakter — Kosovo i Metohiju i BiH sa Republikom Srpskom. Zašto držati ta pitanja otvorena, umesto da ih završimo i usmerimo se na razvoj“.

Na pitanje šta misli o ideji da se svi problemi na Zapadnom Balkanu rešavaju u paketu, Dodik kaže da su pitanja Republike Srpske i KiM povezana, jer su suštinska pitanja srpskog naroda. „Primarno državno pitanje Srbije jeste Kosovo i Metohija, ali primarno nacionalno pitanje je RS, u kojoj živi milion Srba“.

Dodik je upozorio i da je velika opasnost za BiH povratak nekadašnjih boraca takozvane Islamske države iz Sirije, a prema podacima, reč je o čak 500 bivših terorista i članova njihovih porodica.

Prema njegovim rečima, NATO je dvaput bombardovao srpski narod, i za RS priključenje Alijansi nije opcija. S druge strane, Dodik ne isključuje saradnju sa tim vojnim savezom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala