Ukrajinski ministar saopštio uslov za ukidanje blokade Donbasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPripadnici vojske Luganske Narodne Republike na prelazu Stanica Luganska
Pripadnici vojske Luganske Narodne Republike na prelazu Stanica Luganska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko naveo je uslov za ukidanje blokade Donbasa.

U intervjuu za list „Evropska pravda“, ukrajinski ministar rekao je da je za deblokadu potrebno da preduzeća koja su nacionalizovale samoproglašene republike pređu pod kontrolu Kijeva.

„Postoji blokada preduzeća, a postoji, na primer, roba za svakodnevnu upotrebu za naše građane. Zašto tamo ne možemo da prodajemo tu robu?“, pitao se Pristajko.

Prema njegovim rečima, na policama u prodavnicama u Donbasu trebalo bi da se nalaze proizvodi ukrajinskog porekla, a ne ruskog ili beloruskog.

Pristajko je napomenuo da se Ukrajina priprema da zameni naredbu o spisku robe koja sme da se prevozi preko kontakt-linije i obećao da će to sigurno biti učinjeno.

Međutim, za takvu meru su potrebni „određeni koraci“, jer je sada na snazi blokada, zaključio je ministar.

Odlukom Kijeva iz 2015. godine uvedena je kontrola prelaza prema teritorijama Donbasa, koje nisu pod kontrolom ukrajinskih vlasti. Ulazak u samoproglašene DNR i LNR i izlazak iz njih je moguć samo preko kontrolnih punktova ili preko teritorije Rusije.

U Luganskoj Narodnoj Republici postoji samo pešački prelaz „Stanica Luganska“.

Posmatrači OEBS-a su nekoliko puta saopštavali da saobraćajna i ekonomska blokada dovodi do humanitarne katastrofe u regionu i pozivali da se otvori više kontrolnih punktova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala