Polovina građana smatra da je Amerika neprijatelj Srbije

© AP Photo / Gerald HerbertAmerička zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Polovina građana Srbije smatra da su SAD neprijatelj naše zemlje, pokazalo je poslednje istraživanje Instituta za evropske poslove, prenose „Novosti“.

To istraživanje stavova građana Srbije prema Americi pokazalo je da 22 odsto ispitanika smatra da su SAD prijatelj, a da 28 odsto nema odgovor.

Takođe, 26,2 odsto anketiranih osoba odnose Srbije i SAD ocenjuje najnižom ocenom — jedinicom. Prelaznu ocenu dvojku daje 29,2 odsto, trećina daje trojku, 5,9 odsto ocenu četvorku, a 4,9 odsto građana daje najvišu ocenu — peticu. Prosečna ocena odnosa dveju država iznosi 2,34.

Da će se odnosi u budućnosti poboljšati veruje 43 odsto ispitanika. Taj stav uglavnom zastupaju žene i stariji od 45 godina. Nešto više, tačnije 47 odsto anketiranih osoba misli da neće biti nikakvog napretka, dok 10 odsto ne zna da proceni.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i SAD, 21,6 odsto ispitanika navodi da je to rešenje pitanja Kosova, a 12,8 odsto smatra da je to vraćanje Kosova i Metohije Srbiji. Ostali zastupaju stav da bi tome doprinelo izvinjenje NATO-a, isplata ratne odštete, ulazak Srbije u EU, promena vlasti, saradnja u kulturi, sportu i obrazovanju...

Skoro polovina ispitanika, njih 49 odsto, smatra da bi poseta predsednika SAD Donalda Trampa Beogradu poboljšala odnose Srbije i Amerike. U suprotno veruje 41 odsto anketiranih građana, dok je 10 odsto neodlučnih. Da bi poseta imala pozitivne efekte uglavnom smatraju građani stariji od 45 godina, ispitanici sa završenom osnovnom školom i ispitanici iz centralne Srbije.

Da je Srbiji značajno da ima dobre odnose i sa SAD i Rusijom smatra 47 odsto ispitanika. Prednost Rusiji daje 40,9 odsto, a SAD samo 4,3 odsto anketiranih građana.

A u šta veruju mladi u Srbiji?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala