Pilot odluka: Pirot briše sve lokacije iz planova za izgradnju MHE na Staroj planini

Pratite nas
Direktor Javnog preduzeća za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta u Pirotu Slaviša Svilarov izjavio je danas da će iz novog Prostornog plana grada Pirota, koji počinje da se radi, biti izbrisane sve lokacije za izgradnju mini hidrocentrala na prostoru zaštićenog područja Parka prirode Stara planina.

Reč je o ispravnoj i pilot odluci na jugoistoku Srbije. Zbog gradnje MHE na Staroj planini meštani protestuju skoro godinu dana, piše „Jugmedia“.

„Svedoci smo da je pitanje MHE veoma aktuelno pitanje. Stav nas kao obrađivača plana i Gradske uprave kao osnivača jeste da ubuduće iz Prostornog plana izbacimo sve lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode Stara planina. Očekujemo da takođe i nadležne institucije i ministarstva donesu odgovarajuće odluke, s obzirom da za to već postoje najave. Takođe, postoji mogućnost da se brišu lokacije za MHE i van teritorije Parka prirode Stara planina i to tokom procesa ranog javnog uvida i javnih rasprava koje će biti organizovane“, rekao je Svilarov na konferenciji za novinare.

Svilarov podseća da u zaštićenom području Stare planine postoje 43 lokacije za MHE, a van zaštićenog područja 15 lokacija.

Prema rečima Svilarova, sadašnji Prostorni plan Pirota donet je 2011. godine i od tada je bilo više primedbi za izmene i dopune, a menjan je više puta i Zakon o planiranju.

„Odbornici Skupštine grada na sednici u aprilu doneli su odluku da se radi potpuno novi Prostorni plan grada Pirota koji će raditi tim stručnjaka našeg javnog preduzeća“, naglasio je Svilarov.

On dodaje da će do kraja godine biti pripremljena dokumentacija za javni uvid.

„Do polovine naredne godine završićemo sa izradom nacrta, a u drugoj polovini naredne godine tražićemo saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da se do kraja sledeće godine plan usvoji na Skupštini Grada Pirota“, ističe Svilarov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala