Kosovo bi silom da spreči utakmicu Crvena Zvezda — Trepča

© FCRedStarBelgrade/youtube/printscreenNavijači Crvene Zvezde pred humanitarnu utakmicu u Gračanici u maju 2015 ZORIĆ
Navijači Crvene Zvezde pred humanitarnu utakmicu u Gračanici u maju 2015 ZORIĆ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Žrebom za šesnaestinu finala Kupa Srbije odlučeno je da igraju Trepča iz Kosovske Mitrovice i Crvena Zvezda. Utakmica je trebalo da se igra 25. septembra u Zvečanu, ali je termin, zbog učešća Zvezde u Ligi šampiona, pomeren za prvu nedelju oktobra, i najverovatnije će se igrati 9. ili 12. oktobra. Ali — ne zna se gde će biti odigrana.

Sekretar takozvanog fudbalskog saveza Kosova Erol Saljihu najavio je da će zabraniti Crvenoj Zvezdi da uđe na Kosovo i Metohiju, a iz Prištine su se žalili organizacijama FIFA i UEFA i traže zabranu utakmice. Takozvani fudbalski savez Kosova još letos je uložio žalbu kod UEFA, i to zbog toga što Trepča odbija da se takmiči u prvenstvu samoproglašene republike Kosovo, već igra u Srpskoj ligi Zapad.

Predsednik Takmičarske komisije Fudbalskog saveza Srbije Miodrag Janković za Sputnjik kaže:

„Kosovo je zvanično član UEFA i FIFA i mora da poštuje propise i obaveze obe organizacije, jer oni regulišu održavanje utakmica između dva saveza“.

Priština preti

Saljihu je izjavio da su oni poslali informacije i zahtev policiji i carini privremenih institucija iz Prištine da spreče ulazak Crvene Zvezde na Kosovo. On tvrdi da će, ukoliko budu ušli, „to biti propust organa bezbednosti“. Za predstavnike privremenih prištinskih institucija je sporno što bi ova utakmica trebalo da se odigra u Zvečanu, na stadionu Trepče. Janković za Sputnjik tvrdi da će ta utakmica biti održana — ili na Kosovu, ili u Beogradu.

„Nemamo nekih posebnih informacija o daljem toku dešavanja. Ja bih trebalo da se sretnem sa predsednikom fudbalskog saveza Kosova, ali ne te njihove ’države‘, nego sa predstavnikom našeg (srpskog) dela saveza sa Kosova“, kaže Janković.

Fudbaleri Trepče takmiče se u trećem rangu, u Srpskoj ligi Zapad, u kojoj su, posle sedam kola, na 10. mestu sa devet bodova (dve pobede, tri remija i dva poraza). Upućeni tvrde da organizacija njihovih mečeva u Zvečanu deluje ponekad kao nemoguća misija, jer ekipe koje na utakmice dolaze iz Srbije na administrativnom prelazu ne idu jednim autobusom, već sa nekoliko privatnih automobila i prijavljeni su kao privatni posetioci.

Uspešno lobiranje

Takozvani fudbalski savez Kosova zahteva od međunarodnih fudbalskih organizacija da „primoraju“ Fudbalski savez Srbije da promeni svoj status, prema kom Kosovo predstavlja kao deo svog saveza.

Kosovo je kao 55. članica primljeno u UEFA u maju 2016. godineprostom većinom glasova i bez promene Statuta ove organizacije. Nekoliko dana kasnije iste godine primljeno je i u organizaciju FIFA.

Prijem Kosova u UEFA prostom većinom glasova i bez promene Statuta, koji sada predviđa da samo članica UN može da postane članica, prema tadašnjim ocenama je predstavljao jedan od najvećih presedana u skorijoj istoriji ove organizacije.

Fudbalski savez Srbije je u domaćim medijima verbalno oštro osudio ovu odluku UEFA, ali nije pokrenuo nikakav postupak pred Sportskim sudom u Lozani, na šta je imao pravo.

Odluke o prijemu takozvanog fudblaskog saveza Kosova u FIFA i UEFA usledile su posle više godina snažnog lobiranja predstavnika privremenih institucija Kosova i njihovih partnera, kao i nakon čestih opravdanja koja su se posebno čula od evropskih sportskih zvaničnika, koji su tvrdili da je odluka da kosovski fudbaleri ravnopravno zaigraju u međunarodnoj areni zasnovana na činjenici da sport ima prednost nad politikom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala