Iran: Nove američke sankcije neefikasnije od dosadašnjih

© Sputnik / Anton Bыstrov / Uđi u bazu fotografijaZastave Irana u jednoj od ulica Teherana
Zastave Irana u jednoj od ulica Teherana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvođenje američkih sankcija Centralnoj banci Irana govori o tome da Vašington više nema načina da vrši pritisak na Teheran, izjavio je direktor Centralne banke Irana Abdolnaser Hemati.

„Ponovne sankcije američkih vlasti Centralnoj banci pokazuju koliko su im prazne ruke kada je u pitanju traženje načina za pritisak na Iran“, rekao je Hemati, navodi se na portalu Vlade Irana.

Te mere su neefikasnije od sankcija koje su ranije uvodile Sjedinjene Američke Države, dodao je on i napomenuo da kada bi sankcije bile efikasne „ekonomska situacija u zemlji bi se veoma razlikovala od trenutnog stanja“. S tim u vezi on je ukazao i na stabilnost tržišta.

„Vreme je da američke vlasti nauče lekciju iz ovih činjenica“, zaključio je Hemati.

Ranije je ministar finansija Stiven Mnučin izjavio da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Centralnoj banci Irana i iranskom Fondu za nacionalni razvoj.

Nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine, Vašington je na američku listu sankcija stavio tadašnjeg direktora Centralne banke Irana i uveo niz drugih sankcija usmerenih na finansijski i naftni sektor iranske ekonomije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala