Dodik: Nastavak Alijine deklaracije, informisaćemo Vučića

© SrnaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Programska deklaracija bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), koja predviđa formiranje „republike BiH“ bez entiteta i kantona, samo je nastavak „Islamske deklaracije“ osnivača te stranke Alije Izetbegovića, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Gostujući u emisiji „Oko“ RTS-a, Dodik je istakao da je reč o opštemuslimanskoj deklaraciji, a na pitanje zašto to tvrdi, odgovorio je da nijedna bošnjačka partija nije kritikovala njenu antiustavnost i antidejtonski karakter.

„Ovo samo govori da bi srpski narod trebalo još više da se okupi“, rekao je srpski član Predsedništva BiH i dodao da će na sutrašnjem sastanku u Beogradu informisati predsednika Srbije Aleksandra Vučića o novonastaloj situaciji.

Srbija je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, a programska deklaracija SDA krši i Ustav BiH i taj sporazum, podsetio je Dodik.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica već 25 godina ruši Dejtonski sporazum i visoki predstavnici su činili sve da ga uruše.

Dodik je rekao i da se to vidi na primeru Saveta ministara koji je Ustavom definisan kao pomoćni organ Predsedništva BiH, a visoki predstavnik ga je opisao kao neku vrstu vlade.

On je rekao i da je na današnjoj sednici Predsedništva BiH dogovoreno da će 8. oktobra njegovi članovi biti zajedno u Beogradu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Istog dana Srbiju bi trebalo da poseti i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala