Bugarska: „Turski tok“ neće biti gotov do početka 2020. godine

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaRadovi na izgradnji gasovoda "Turski tok" na Crnom moru
Radovi na izgradnji gasovoda Turski tok na Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar energetike Bugarske Temenužka Petkova ponovo je izjavila da će zemlja preduzeti sve napore za realizaciju većeg dela svog kraka „Turskog toka“ do početka 2020. godine.

„Ne smemo da gubimo vreme, želimo da iskoristimo dobro vreme i počnemo ozbiljne građevinske radove“, rekla je Petkova bugarskoj televiziji.

„Početkom 2020. godine moramo imati spremnih prvih 308 kilometara“, izjavila je ona.

Ona je naglasila da postoje i objektivni razlozi zbog kojih je potpuna izgradnja kraka nemoguća.

Podsetimo, početak izgradnje gasovoda se odugovlačio zbog sudskog procesa između konzorcijuma „Arkad“ i „Gasnog razvoja i proširenja u Bugarskoj“.

„Kako sam pomenula, u našoj energetskoj strategiji je postavljen datum — 1. januar 2020. godine, ali smo svi postali svedoci da su postojali objektivni razlozi zbog kojih je takve rokove nemoguće poštovati. Početkom 2020. godine smo uradili sve moguće, osiguraćemo punu mobilizaciju. ’Arkad‘, korporacija koja je pobedila na tenderu za izgradnju gasovoda, takođe se mobiliše. Mi ćemo maksimalno skratiti rokove (izgradnje) kako bismo uspeli“, izjavila je ministarka.

Petkova je prokomentarisala i zabrinutost eksperta za nuklearnu energetiku Georgi Kasčijeva povodom toga da Bugarska treba da plati ruskoj strani kompenzaciju ako krak ne bude završen do početka 2020. godine i njime ne potekne gas.

„Protiv nas nisu predviđene sankcije koju bismo morali da platimo“, uverila je ministarka.

Niko od učesnika projekta „Turskog toka“ nije spreman na to da on bude pušten u rad 1. januara 2020. godine, rekla je Petkova.

Bugarska očekuje prihode od „Turskog toka“ u narednih 20 godina u visini od 4,6 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala