Amerika već raspoređuje oružje u svemiru

© AFP 2023 / StringerLansiranje satelita
Lansiranje satelita - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su već počele rad na raspoređivanju oružja u svemiru i odbijaju pokušaje da se zaključi odgovarajući moratorijum, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u članku „Svet na raskršću i budućnost sistema međunarodnih odnosa“, uoči otvaranja 74. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Vašington je počeo realizaciju planova raspoređivanja oružja u kosmosu, odbijajući predloge da se postigne sporazum o univerzalom moratorijumu na takvu delatnost“, naglasio je Lavrov.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, sada su u SAD vidljivi znaci početka medijske kampanje koja treba da posluži kao prolog za konačno odbacivanje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja, koji Vašington nije ratifikovao.

Američku politiku u oblasti strateške stabilnosti Lavrov je nazvao pojavom revizionizma.

„Potapanje Vašingtona, prvo Sporazuma o PVO, a sada uz jednodušnu podršku članova NATO-a i Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, stvara rizik demontaže čitave dogovorene arhitekture u oblasti kontrole nad raketno-nuklearnim naoružanjem“, smatra ministar.

Lavrov smatra revizionizmom i izlazak SAD iz zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, koji je imao „ključni značaj za širenje nuklearnog oružja“.

„U istom košu se nalazi i odbijanje Vašingtona da realizuje jednoglasnu odluku SB UN o palestinsko-izraelskom rešenju krize“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala