Amerika vrši „kulturni genocid“ nad sirijskom drevnom Palmirom

© Flickr / Alessandra KocmanRat u Siriji doveo do toga da se 80 odsto stanovništva nađe u siromaštvu, a životni vek je skraćen za 20 godina.
Rat u Siriji doveo do toga da se 80 odsto stanovništva nađe u siromaštvu, a životni vek je skraćen za 20 godina. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski politikolozi i vojni stručnjaci okarakterisali su odnos Vašingtona prema drevnoj Palmiri kao „kulturni genocid“, jer SAD već mesecima blokiraju međunarodnu finansijsku pomoć za obnavljanje sirijskog grada, prenosi televizija „Zvezda“.

Ruski politikolog Sergej Mihejev tvrdi da samo Sirija i Rusija preduzimaju realne korake kada je reč o obnavljanju razrušenih drevnih spomenika u Palmiri, dok se zapadne zemlje samo bave retorikom.

„Sirijske vlasti će zajedno sa Rusijom morati samostalno da obnavljaju i Palmiru i mnoge druge spomenike koje su varvari uništili u Siriji“, istakao je on.

Teritorija Palmire je trenutno bezbedna. Sirijska vojska je pre dve godine isterala teroriste, a ruski mineri su očistili teritoriju od mina i eksploziva.

Međutim, Palmira se sporo obnavlja zato što međunarodna zajednica nije zainteresovana za obnovu ovog dela svetske kulturne baštine.

„Oni prave buku oko političkog režima u Siriji, ali ništa ne preduzimaju kada je reč o ovom istorijskom biseru, o baštini Uneska“, ocenio je Mihejev.

Stručnjaci i politikolozi su uvereni da je neophodno da se obnove drevni spomenici u Palmiri koje su teroristi uništili, kako bi buduća pokolenja sačuvala u sećanju predratnu sliku Palmire.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala