SAD predale Rusiji ukradena dokumenta cara Nikolaja Drugog

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaAmerički ambasador predaje Rusiji ukaze Nikolaja II
Američki ambasador predaje Rusiji ukaze Nikolaja II  - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su predale Rusiji 16 ukaza ruskog imperatora Nikolaja Drugog iz perioda 1905-1914. godine, koji su ukradeni devedesetih godina iz Državne istorijske arhive u Sankt Peterburgu, prenose ruski mediji.

Ruski mediji prenose da su istorijski važna dokumenta otkrivena tokom istrage Ministarstva unutrašnjih bezbednosti SAD, a njihova vrednost se procenjuje na oko 30.000 dolara.

Ukazi su se pojavili u Americi 2014. godine u jednoj od aukcijskih kuća. Dokumenta sadrže ukaze o nagrađivanju više od hiljadu osoba, od kojih je 136 navedeno poimenično.

Regionalni ataše istražne službe Ministarstva unutrašnjih bezbednosti SAD Keti Bej kaže da su vraćeni ukazi Nikolaja Drugog deo korpusa dokumenata koje su Vladimir Fajnberg i njegovi pomoćnici ukrali početkom devedesetih godina.

Ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsman 18. septembra je vratio dokumenta u Rusiju. On je tada istakao da bi takvi koraci trebalo da poboljšaju poljuljano poverenje između zemalja.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova zahvalili su američkoj strani na vraćenim dokumentima.

„Zahvaljujemo američkim pravosudnim organima i ambasadi SAD u Moskvi za njihov doprinos u obnavljanju istorijske pravde“, saopšteno je na sajtu ruskog Ministarstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala