Ruski obaveštajci prikupljaju podatke o napadu na saudijska naftna postrojenja

© AP Photo / Amr NabilCisterne naftne rafinerije saudijske kompanije "Saudi Aramko"
Cisterne naftne rafinerije saudijske kompanije Saudi Aramko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin saopštio je da ova agencija prikuplja podatke o tome ko bi mogao da bude iza napada na saudijske naftne objekte, ali da još nije donela konačne zaključke.

„Prikupljamo ove podatke, ali ne donosimo konačne zaključke“, rekao je Nariškin novinarima, odgovarajući na pitanje da li postoje informacije o tome ko bi mogao da bude iza napada na postrojenja kompanije „Saudi Aramko“.

Govoreći o optužbama na račun Irana za napad na saudijsku kompaniju, Nariškin je rekao da ne treba donositi prevremene zaključke bez konkretnih dokaza.

„Čini mi se da ne treba izvoditi zaključke bez ikakvih čvrstih dokaza“, odgovorio je Nariškin na pitanje da li su optužbe protiv Irana za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji opravdane.

Najveći izvoznik i jedan od tri najveća proizvođača nafte Saudijska Arabija je, nakon napada na njena naftna postrojenja 14. septembra, smanjila proizvodnju za više od polovine ukupnih kapaciteta — za 5,7 miliona barela dnevno, umesto uobičajene količine koja je iznosila oko 9,8 miliona. Saudijski ministar energetike objavio je 17. septembra da su se zahvaljujući upotrebi rezervi zalihe nafte već vratile na svoj prethodni nivo, a da je od izgubljene proizvodnje za sada obnovljena polovina.

Jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, saopštili su da su naftne objekte napali pripadnici njihovog pokreta sa bespilotnim letelicama. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da nema nikakvih dokaza napada iz Jemena i za to je optužio Iran. Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom takođe smatra da je Teheran umešan u napade. Iran negira ove optužbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala