Zašto je Rusija uložila veto na rezoluciju UN o Siriji

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oružani sukob u Siriji je završen, rat nastavljaju teroristi, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije u ovoj organizaciji Vasilij Nebenzja.

„Faza oružanog sukoba u okviru sirijske krize faktički je završena. Snage zaista zainteresovane za političko rešenje pridružile su se ovom procesu. Jedini koji nastavljaju rat, čiji je zadatak da unište sirijsku državu i prouzrokuju patnju civila, jesu teroristi“, istakao je Nebenzja.

On smatra da su nedopustivi pokušaji da se oni prikriju i predstave kao deradikalizovana opozicija.

Nebenzja je objasnio da je svrha nacrta rezolucije Saveta bezbednosti UN o situaciji u Idlibu, koju su pripremile Nemačka, Belgija i Kuvajt, da spasi teroriste koji se nalaze u regionu od konačnog poraza.

„Nažalost, sadržaj nacrta i rad na njemu nedvosmisleno ukazuje na stvarni zadatak naših kolega — da spasu međunarodne teroriste koji su se utvrdili u Idlibu od konačnog poraza i da predstave Rusiju i Siriju kao vinovnike onoga što se dešava u Idlibu“, naglasio je Nebenzja.

„Upravo činjenica da autori nacrta rezolucije ignorišu potrebu za borbom protiv terorista postala je razdor koji nam ne dozvoljava da podržimo nacrt koji je pred nama“, naglasio je on objašnjavajući stav Rusije.

Nebenzja je takođe napomenuo da se trenutno u Idlibu ne vode velike vojne operacije i da primirje krše samo teroristi.

„Humanitarna trojka (Nemačka, Belgija i Kuvajt) predstavila je nacrt rezolucije i na svaki način ubrzavala tempo rada na njemu, apelujući na saopštenja o masovnim pogibijama civila u Idlibu“, rekao je on.

„Zapravo, sve je sasvim drugačije“, dodao je Nebenzja.

Ranije su Belgija, Nemačka i Kuvajt predstavili Savetu bezbednosti nacrt rezolucije o Idlibu, pozivajući sve strane da prekinu vatru 21. septembra u podne po sirijskom vremenu. Dokument takođe poziva na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i na obezbeđivanje humanitarnog pristupa. Savet bezbednosti UN ranije danas nije prihvatio ni ovu rezoluciju, zato što su dve stalne članice Saveta bezbednosti — Rusija i Kina — glasale protiv.

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Britanija i nekoliko drugih članova Saveta bezbednosti UN glasale su protiv rusko-kineskog nacrta rezolucije o prekidu vatre u sirijskom Idlibu, uz održavanje vojne operacije protiv terorista u regionu.

Za rezoluciju su glasale samo Rusija i Kina, četiri zemlje su bile uzdržane, a devet zemalja je glasalo protiv.

Sistem izbegavanja sukoba postoji između UN i strana u Siriji. Prema ovom sistemu — UN pruža informacije o lokaciji objekata koji se smatraju civilnim, kako bi se garantovalo da neće biti oštećeni tokom borbenih dejstava.

„Ranije je ova praksa bila uspešna, kada su podatke dostavljali pripadnici UN i njihovi partneri sa lica mesta, ali u Idlibu sada nema članova ove organizacije“, saopštio je ranije Nebenzja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala