Na mestu srušenog Dejtona niču tri nova projekta u Bosni

© Sputnik / Aleksandar MilačićTabla na ulasku u BiH
Tabla na ulasku u BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deklaracija stranke Bakira Izetbegovića o stvaranju republike BiH izazvala je odgovor Milorada Dodika i njegove stranke SNSD. Glavna poruka je da će Republika Srpska afirmisati politiku — samoopredeljenja.

Na Glavnom odboru SNSD-a zaključeno je da je deklaracija SDA neprihvatljiva i potvrđeno je da Srpska treba da traži afirmaciju prava na samoopredeljenje.

U isto vreme, ambasada Amerike u Sarajevu izrazila je zabrinutost zbog „određenih političkih stavova koji ne pomažu i izazivaju podele, a predstavljene su u nedavnoj deklaraciji SDA“.

Da li je reakcija Amerike iskrena i šta zapravo znači Dodikova najava?

Maslo zapada

Politikolog Anđelko Kozomara objašnjava da se inicijativa SNSD-a smatra odbranom od Izetbegovićeve deklaracije, ali ističe i da se na sceni u BiH trenutno nalaze tri projekta i da nijedan od njih nije realan niti ostvariv. Na neki način, sva tri naroda su se vratila u svoje „političke rovove“.

„Reč je o deklaraciji SDA o republici BiH, hrvatskoj inicijativi o Herceg-Bosni i sada srpska najava o opredeljenju za samoopredeljenje. Što se tiče kritike Bakirove inicijative od strane OHR i američke ambasade, nema nikakve dileme da su upravo oni i podstakli sve to što se sada dešava u BiH“, uveren je Kozomara. 

© AP Photo / Amel EmricPredstavnik Srba u Predsedništvu BiH Milorad Dodik.
Na mestu srušenog Dejtona niču tri nova projekta u Bosni - Sputnik Srbija
Predstavnik Srba u Predsedništvu BiH Milorad Dodik.

On tvrdi da strancima odgovara nestabilno stanje u BiH i stalni latentni sukob na nacionalnoj osnovi tri dominantna naroda.

„Da takvog jednog sukoba nema, ne bi bilo ni njih i morali bi da se bave diplomatijom, a oni se bave unutrašnjim problemima BiH. Dakle, deklaracija SNSD-a jeste pucanj u prazno, ali kako poslovica kaže — Prazne puške se dvojica plaše“, zaključuje on.

Neće biti sukoba

Naš sagovornik ne veruje da ima prostora ni za kakva sukob u BIH, jer su na njenoj teritoriji stacionirane trupe NATO-a. Ali i da je zapad svestan činjenice da RS ima dobre veze sa Rusijom.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će u subotu u Beogradu biti održan sastanak predsednika parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dodik je istakao da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, treba da zatraži izveštaj visokog predstavnika o ovoj situaciji u BiH i da oceni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Reafirmacija

Podsećanja radi, još u aprilu 2015. godine SNSD je usvojio Deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj na stranačkom Saboru saveza nezavisnih socijaldemokrata. Deklaracija je usvojena jednoglasno i podrazumeva zahtev SNSD-a za povratak ovlašćenja Republici Srpskoj do 2017. godine, koja joj je oduzeo visoki predstavnik u BiH. Ukoliko do toga ne dođe, 2018. godine građani RS će glasati na obaveznom referendumu za nezavisnost RS.

U deklaraciji se navodi da je „Republika Srpska samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obavezu da raspravi o ostvarivanju svojih interesa u BiH.“

„Pravo na samoopredeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i merljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma (Ustav BiH), Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske“, navodi se, između ostalog, u deklaraciji koja je sada na neki način reafirmisana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala