Matične ćelije dece iz Srbije prebačene u Poljsku?

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaHirurg
Hirurg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon gašenja kompanije „Krio sejv“, švajcarske banke za matične ćelije, genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje prebačen je u Poljsku, piše „Blic“.

Ovu kompaniju je zbog problema sa kojima se susretala otkupila poljska banka matičnih ćelija „Famikord“, u koju je navodno transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, a brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko Ministarstvo zdravlja „Krio sejvu“ oduzme licencu za rad, navodi list.

Predstavništvo ove banke matičnih ćelija u Srbiji je zatvoreno, a porodice koje su dale na hiljade evra ostale su bez odgovora.

Kako navodi „Blic“, stigao je tek po koji imejl u kome se navodi da je „Krio sejv“ sklopio ugovor sa svojim podizvođačem PBKM, čija je evropska laboratorija u Varšavi.

Suma koju su roditelji izdvajali kreće se od 1.580 do 1.780 evra u zavisnosti od izabranog paketa, prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta.

Prema pisanju „Novosti“, samo roditelji u Srbiji poverili su između 8.000 i 10.000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece i za čuvanje na 20 godina platili po 1.800 evra. Ima indicija da ovi uzorci nisu ni uzeti po predviđenoj proceduri bez koje bolnice odbijaju da ih u slučaju potrebe koriste, navodi list.

Do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije „Krio sejv“, Uprava za biomedicinu Srbije obavestila je direktore zdravstvenih ustanova koje imaju porodilišta da stave van snage ugovore sa ovom kompanijom.

I „Novosti“ navode da su svi uzorci iz „Krio sejva“, oko 250.000, prebačeni u poljsku „Famikord banku“. Neki tvrde da bi bez toga deponovane ćelije propale, jer je „Krio sejv“ ostao i bez tečnog azota pomoću kojeg se one čuvaju na minus 180 stepeni.

Advokat Rastko Petaković je angažovao istražitelje u Švajcarskoj da provere poslovanje ove banke, čija ispostava u Srbiji od 2017. godine u više navrata bila u finansijskoj blokadi.

On kaže i da su ćelije njegovog i još jednog deteta iz Srbije propale jer su transportovane na neodgovarajući način.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala