Lavrov: Istraga napada na saudijske naftne objekte mora biti nepristrasna

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je veoma zabrinuta zbog napada na naftne objekte Saudijske Arabije. Neophodno je sprovesti detaljnu i nepristrasnu istragu ovog incidenta, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Istraga je već pokrenuta. Međutim, ona mora biti detaljna i nepristrasna. Potrebno je da bude sproveden objektivan proces. Optužbe koje nisu potkrepljene činjenicama samo podižu tenzije u regionu u kom su odnosi već poprilično nategnuti“, istakao je ruski ministar.

Lavrov je dodao i da je, pored reagovanja na određene incidente, potrebno baviti se i „preventivnom diplomatijom“.

Napad na postrojenja saudijske kompanije

Nekoliko postrojenja naftne i gasne kompanije „Saudi Aramko“ napadnuto je bespilotnim letelicama i raketama 14. septembra. Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se Saudijska Arabija bori u koaliciji arapskih država. Uprkos tome, američki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran.

Teheran je ove optužbe nazvao lažima. Portparol Vlade Irana naglasio je da incident nanosi štetu čitavom regionu i da nije u interesu Irana. Osim toga, Teheran je istakao da optužbe Vašingtona ne čude i da su već postale tradicija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala