Kremlj: Promena stava Kijeva oko Donbasa dovodi u neizvesnost nastavak pregovora

© Sputnik / Vladimir Vdovin / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Promena stava Kijeva po pitanju „Štajnmajerove formule“ ne odgovara okvirima pređašnjih dogovora i ne doprinosi brzom napretku dijaloga, upozorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Formula Štajnmajera nikoga nije ni na koji način uslovila. Samim tim je postavljanje uslova od strane Kijevanovina za sve strane koje su se prethodno saglasile sa njom. To je sasvim nov momenat. Teško je sada reći na koji način će ovo uticati na perspektivu daljeg razvoja situacije“, rekao je on.

Međutim, kako je naveo, neophodno je nastaviti rad, iako je nejasno koliko će ceo taj proces trajati u uslovima kada se menjaju stavovi određenih strana.

Peskov je takođe naglasio i da susret u formatu „Normandijske četvorke“ mora dati rezultate, ali da je prethodno neophodno da se sprovedu sve revizije i da se potvrde svi dogovori.

Prema njegovim rečima, poslednji sastanak kontakt-grupe za Donbas potvrdio je stav predsednika Rusije Vladimira Putina da susret „susreta radi“ neće doneti nikakav rezultat.

Prethodno je izaslanik Rusije u kontakt-grupi za Ukrajinu Boris Grizlov izjavio da Kijev ugrožava održavanje samita „Normandijske četvorke“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina) na najvišem nivou, odbijajući da potpiše „Štajnmajerovu formulu“, kojom se određuje redosled stupanja na snagu zakona o specijalnom statusu Donbasa.

Prema njegovim rečima, time je Kijev „narušio i usvojene odluke o povlačenju snaga u Petrovskom i Zolotom, pošto bezbednosna pitanja treba da budu sinhronizovana sa političkim pitanjima“.

„Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala