Bez ijednog dokaza protiv Irana Saudijci šalju Amerikance da urade njihov prljavi posao

© AP PhotoPogođene saudijske rafinerije
Pogođene saudijske rafinerije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saudijska Arabija želi da njihovi saveznici poveruju da je Teheran pokrenuo napade na saudijske naftne objekte, iako je jedino što njihovi dokazi pokazuju da je oružje proizvedeno u Iranu. Uprkos tome, Donald Tramp najverovatnije neće dati zeleno svetlo za rat protiv Irana.

„Mogućnost da su rakete proizvedene u Iranu korišćene za napad na saudijska naftna postrojenja nije neko veliko otkriće“, rekao je za RT Viktor Murahovski, vojni analitičar i glavni urednik časopisa „Arsenal otadžbine“.

Prikazivanje olupina raketa i bespilotnih letelica koje su pogodile saudijske naftne objekte možda je dokazalo ovu tačku, ali rakete su identifikovane čim su se prve fotografije krhotina pojavile nakon udara. Iran je razvio takve krstareće rakete dugog dometa na osnovu sovjetske rakete Kh-55, koju je kupio od Ukrajine početkom 2000-ih godina. Ali to ni na koji način ne dokazuje da je Teheran imao bilo kakve veze sa napadom, niti da su napadi na saudijske objekte potekli sa iranske teritorije“, rekao je Murahovski.

Uprkos tome što su odgovornost za napad preuzeli pobunjeni Huti u Jemenu, Rijad je u sredu insistirao na tome da napad nije mogao biti izveden sa teritorije Jemena i da je „nepobitno podržan od strane Irana“. Jedan od argumenata bio je da Huti nisu u stanju da izvedu takav napad.

Murahovski, međutim, ove tvrdnje osporava.

„Nije tajna da Iran isporučuje oružje i vojnu opremu Hutima u Jemenu, a krstareće rakete su takođe mogle biti deo tih isporuka. Ako je to slučaj, takve rakete nisu teške za upotrebu, a Hutima nije bila potrebna pomoć iranskih specijalista da samostalno izvedu napad“, rekao je vojni ekspert.

„Tramp zna da je napad na Iran loša ideja“

Ono što se u saudijskom izveštaju u osnovi navodi jeste da je „oružje mogao da isporuči Iran, a verovatno i jeste, na isti način na koji su Velika Britanija i drugi dostavljali oružje Saudijskoj Arabiji, koje je korišćeno u ovom četvorogodišnjem ratu protiv Jemena“, rekao je za RT Metju Gordon-Banks, bivši britanski poslanik i viši istraživač na Odbrambenoj akademiji Velike Britanije.

Ali, izlazeći sa optužbama protiv svojih glavnih geopolitičkih rivala u Teheranu, Rijad zapravo „očekuje da će SAD uraditi prljav posao za njih“ — što znači udar na Iran u znak odmazde.

Međutim, malo je verovatno da će postići svoj cilj, jer američki predsednik Donald Tramp zna da, „bez obzira na to što njegovi savetnici mogu da kažu, napad na Iran mogao bi imati razorne posledice širom Zaliva i širom sveta“.

„Iran je snažna, samostalna zemlja, sa velikom teritorijom i sposobnom vojskom, što znači da ne treba očekivati ishitrene poteze iz Vašingtona pre izbora 2020. godine“, rekao je Aitek Bišev, bivši zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva CIS-a.

„Većina onih koji su glasali za Trampa ne žele rat“, dodao je Bišev uz ocenu da će SAD nastaviti sa sankcijama Teheranu i da će pribeći samo hladnoratovskim potezima usmerenim na održavanje napetosti u naftom bogatom Persijskom zalivu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala