Američki mediji: Sovjetski „supertenk“ nadmašio bi savremene NATO tenkove

© SputnikSovjetski tenk T-34
Sovjetski tenk T-34 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da se prototip sovjetskog „supertenka“ T-95 („Objekat 195“) danas uvrsti u sastav naoružanja, prevazilazio bi po svojim performansama savremene NATO tenkove, piše američki list „Nešenel interest“, a prenosi televizija „Zvezda“.

List piše da je Rusija razvijala projekat za tenk T-95 do 2010. godine, ali je na kraju ipak odustala od njega, i to u korist savremenijeg tenka T-14 „Armata“.

Autor članka ističe da pojedini vojni stručnjaci iz Rusije tvrde da je T-95 bio još moćniji.

„Upoznajte T-95, ruski supertenk od kojeg je Moskva odustala. Da li je to velika greška?“, pita se autor članka.

List podseća da su radovi na tenku T-95 počeli u Sovjetskom Savezu 1988. godine, a da su Sovjeti računali da će ta mašina nadmašiti većinu oklopne tehnike NATO.

T-95 je trebalo da bude osnažen sa većim dometom paljbe, kao i da nanosi moćnije napade od starijih modela sovjetskih tenkova.

Inženjeri su unutar borbenog vozila postavili zasebnu kabinu za posadu od tri osobe, a topovska cev je bila automatska. Autor članka primećuje da su kasnije tu ideju primenili prilikom razvijanja „Armate“.

Američki novinar zaključuje da je T-14 „Armata“ i dalje u vodećoj poziciji, jer je od 2010. godine tehnologija značajno napredovala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala