Teheran reagovao na optužbe Rijada za napad na naftna postrojenja

© AP Photo / Amr NabilSaudijci predstavljaju delove dronova za koje tvrde da su dokaz iranske umešanosti u napad na rafinerije
Saudijci predstavljaju delove dronova za koje tvrde da su dokaz iranske umešanosti u napad na rafinerije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik predsednika Irana Hesamodijen Ašna nazvao je optužbe Saudijske Arabije za umešanost Teherana u napade na naftne objekte kompanije „Aramko“ katastrofom za kraljevinu.

„Konferencija za medije dokazala je da Saudijska Arabija ne zna ništa o tome odakle su lansirane rakete i bespilotne letelice i nije mogla da objasni zašto sistem za protivvazdušnu odbranu te zemlje nije mogao da ih presretne“, napisao je Ašna na svom nalogu na Tviteru.

Ranije je predstavnik saudijskog Ministarstva odbrane Turki el Maliki demonstrirao krhotine raketa koje je iranska vojska navodno upotrebila za napad na naftna polja. Sa svoje strane, Huti su ponovo preuzeli odgovornost za napad i saopštili da su napad izveli uz pomoć nove vrste dronova. Prema rečima predstavnika oružanih snaga pobunjenika, bespilotne letelice, koje su nosile četiri bojeve glave, lansirane su sa tri različita položaja.

Napad na postrojenja saudijske kompanije

U subotu je nekoliko postrojenja naftne i gasne kompanije „Saudi Aramko“ napadnuto bespilotnim letelicama i raketama. Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se Saudijska Arabija bori u koaliciji arapskih država. Uprkos tome, američki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran.

Teheran je ove optužbe nazvao lažima. Portparol Vlade Irana naglasio je da incident nanosi štetu čitavom regionu i da nije u interesu Irana. Osim toga, Teheran je istakao da optužbe Vašingtona ne čude i da su već postale tradicija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala