Stejt department odbacio optužbe o umešanosti u proteste u Hongkongu

© AP Photo / Kin CheungDemonstrant u Hongkongu s američkom zastavom
Demonstrant u Hongkongu s američkom zastavom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department odbacuje optužbe Kine da se SAD mešaju u proteste u Hongkongu, rekao je pomoćnik državnog sekretara za Istočnu Aziju i Pacifik Dejvid Stilvel.

„Demonstranti u Hongkongu zahtevaju od Pekinga samo da ispuni obećanja data u Zajedničkoj deklaraciji i Osnovnom zakonu“, rekao je Stilvel, imajući u vidu osnovna dokumenta, prema kojima je Hongkong 1997. godine vraćen pod vlast Kine, a prethodno se nalazio pod upravom Velike Britanije.

Danas Peking upravlja Hongkongom po principu „jedna zemlja, dva sistema“.

„Peking je odgovorio (na zahteve demonstranata) tako što je više puta optužio američke vlasti da su koristile ucenjivačku taktiku. Peking je čak objavio imena američkih diplomatskih zvaničnika, što ih je izložilo opasnosti. Kina nije pružila nikakve dokaze o ucenama koje bi stajale iza protesta u Hongkongu, zato što ta taktika ne postoji“, rekao je Stilvel.

On je takođe podvukao stav Stejt departmenta da SAD insistiraju na „humanom“ rešavanju situacije u Hongkongu, a takođe podržavaju principe slobode okupljanja i slobode govora.

Na pitanje da li je Hongkong trenutno dovoljno nezavisan u Kini, Stilvel je rekao da je povlačenjem zakona o izručenju u kontinentalnu Kinu, Hongkong „dovoljno“ autonoman.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala