Neizvesno u Izraelu: Hoće li Čarobnjak izvući novog keca iz rukava

© AP Photo / Ariel SchalitBenjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tek okončani izbori u Izraelu predstavljaju repliku aprilskog rezultata — izjednačene dve glavne partije — Netanijahuov Likud i Plavo-bela koalicija koju predvodi general Benjamin Ganc, bez mogućnosti da bilo ko od njih samostalno formira vladu.

Ovako za Sputnjik rezultate izbora u Izraelu ocenjuje Borivoj Erdeljan, spoljnopolitički komentator i dugogodišnji dopisnik iz zemalja Bliskog istoka, između ostalih i iz Izraela, uz napomenu da „pata karta“, kao rezultat minulih izbora, ukazuje na duboku podeljenost izraelskog društva.

A sada — pijaca...

Ovo, dodaje Erdeljan, u nezavidnu situaciju stavlja dosadašnjeg predsednika vlade Netanijahua, koji pokušava da dobije peti mandat, a koji je inače dosad pretekao i Ben Guriona po dužini vremena koje je proveo na premijerskoj poziciji.

„Partija Likud, na osnovu dosadašnjih rezultata, ima 31 poslanički mandat u Knesetu, a Plavo-bela koalicija jedan više, odnosno 32 poslanička mesta. To je, međutim, nedovoljno za formiranje vlade jer je potreban 61 poslanički mandat u Knesetu koji broji 120 poslanika. Od osnivanja Izraela nikada jedna partija nije formirala vladu, uvek su to bile koalicije. Iako je ostalo da se prebroji još oko 10 odsto glasova, ovi sadašnji rezultati ne mogu bitno da se promene, što znači da se sada prelazi na ’političku pijacu‘ u parlamentu“, objašnjava Erdeljan.

Sa Arapima neće niko

Treća po broju osvojenih mandata, dodaje naš sagovornik, jeste zajednica arapskih partija koje su nastupile na udruženoj listi i dobile 13 mandata.

„Međutim, sa njima naravno niko neće praviti koaliciju jer bi to bio smrtni greh u Izraelu, bez obzira na političku orijentaciju i profil bilo koga u spektru političkog života jevrejskih partija“, napominje Erdeljan.

© AP Photo / Bernat ArmangueOd velikih prijatelja i političkih saveznika, do ljutih rivala - Avigdor Liberman, lider partije "Izrael naš dom" i doskorašnji premijer Izraela Benjamin Netanijahu.
Neizvesno u Izraelu: Hoće li Čarobnjak izvući novog keca iz rukava - Sputnik Srbija
Od velikih prijatelja i političkih saveznika, do ljutih rivala - Avigdor Liberman, lider partije "Izrael naš dom" i doskorašnji premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

Liberman kingmejker

Četvrtoplasirana na izborima je partija „Izrael naš dom“ Avigdora Liberamana, dugogodišnjeg političkog saveznika Netanijahua, koji je bio njegov ne samo bliski prijatelj, već i ministar odbrane.

„Međutim, sada su rivali jer se Liberman potpuno odvojio od dosadašnjeg premijera, a njegova partija će verovatno imati devet mandata. Libermana inače mnogi smatraju ’kingmejkerom‘, odnosno onim koji može da ’kruniše‘ sledećeg kralja Izraela“, primećuje naš sagovornik.

Kako kaže, iza Libermanove partije po broju osvojenih mandata sledi čitav niz ultraortodoksnih ili ultranacionalističkih partija sa malim brojem mandata s kojima su ušli u Kneset, pet ili šest.

„To, po svemu sudeći, znači da niko neće moći da sakupi dovoljan broj jer i kada bi mandatar uspeo da dobije 60 mandata, onaj 61. bi postavljao visoku cenu, odnosno bilo bi ucena. Tako da se vraćamo na potpunu neizvesnost i nesigurnost u pogledu toga kako će se situacija nadalje razvijati“, ukazuje Erdeljan.

Trka do 61

Prema njegovim rečima, izraelski predsednik Ruven Rivlin neće automatski ponuditi mandat onom najuspešnijem, već će posle razgovora sa svim partijama mandat ponuditi onom lideru koji tvrdi ili očekuje da može da se pojavi sa 61 mandatom.

„General Beni Ganc sklon je vladi nacionalnog jedinstva koju je predložio Liberman, pa čak i sa Likudom, što bi bio spoj neba i zemlje, ali pod uslovom da se Likud toj vladi priključi bez Benjamina Netanijahua. Međutim, takav scenario bi praktično zahtevao puč u Likudu, odnosno da se ta partija odrekne svog lidera, što nije nemoguće u raspoloženju unutar vođstva Likuda, ali je teško ostvarivo s obzirom na čvrstu, gvozdenu ruku kojom Netanijahu upravlja svojom partijom i politikom izraelske vlade u dosadašnja četiri mandata“, kategoričan je Erdeljan.

© AP Photo / Oded BaliltyPredizborni bilbord sa likovima lidera Plavo-bele koalicije: Moše Jalon, Beni Ganc, Jair Lapid i Gabi Aškenazi.
Neizvesno u Izraelu: Hoće li Čarobnjak izvući novog keca iz rukava - Sputnik Srbija
Predizborni bilbord sa likovima lidera Plavo-bele koalicije: Moše Jalon, Beni Ganc, Jair Lapid i Gabi Aškenazi.
Giljotina za Netanijahua

Ni Avigdor Liberman, nastavlja Erdeljan, inicijator ideje o vladi nacionalnog jedinstva, dosadašnjeg premijera ne bi prihvatio u njoj.

„Mnogi komentatori kažu da je Libermanu važniji cilj da Bibi Netanijahu prođe političku giljotinu, nego da on sam dobije mesto premijera, što bi takođe bilo potpuno neverovatno“, kaže iskusni novinar.

Na pitanje u kojoj meri su u pravu analitičari koji ove izbore vide kao kraj političke dominacije Benjamina Netanijahua, Erdeljan kaže da se, kada je u pitanju Izrael, gde je sve neizvesno, na tako nešto ne bi kladio.

„Netanijahu je, pored toga što ga zovu ’kraljem Izraela‘, i veliki politički čarobnjak. Iako je sada na najvećem ispitu koliko je sposoban da izvadi još jednog ’keca‘ iz rukava, treba imati na umu da je to činio u prošlosti, između ostalog i u poslednjim satima kampanje kada je obećao aneksiju dela Zapadne obale. On ima i potporu Trampove izjave da su SAD spremne da otvore razgovore sa Izraelom, odnosno Netanijahuom kao pobednikom, o odbrambenom paktu sa Amerikom. Takođe, situacija u kojoj se Iran sada našao za Netanijahua je bogomdana. To su, dakle, sve aduti dosadašnjeg premijera“, kaže Erdeljan.

Iako se o Izraelu govori kao o „zemlji proroka“, ne može se proreći šta sve nadalje može da se dogodi, uključujući čak i raspisivanje opštih izbora po treći put u toku jedne godine, zaključuje naš sagovornik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala