Matične ćelije iz kompanije „Kriosejv“ prebačene u Varšavu

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaLekovi u kutiji za hitnu pomoć
Lekovi u kutiji za hitnu pomoć - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja obavestila je direktore svih državnih porodilišta da, do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije „Kriosejv Srbija“, stave van snage ugovore sklopljene sa kompanijom „Kriosejv Srbija“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, prenosi Tanjug.

Takođe, Uprava za biomedicinu naložila je kompaniji „Kriosejv Srbija“ da obustavi sklapanje novih ugovora, kao i da obustavi sve aktivnosti u vezi sa postupkom izvoza matičnih ćelija iz krvi pupčanika na osnovu ugovora koji su sklopljeni sa strankama, a još nisu stigli na realizaciju.

„Kompanija ’Kriosejv Srbija‘, prema predviđenoj proceduri, dostavljala je svojim klijentima i Upravi za biomedicinu potvrde o adekvatnom skladištenju jedinica krvi iz pupčane vrpce, nakon dobijanja potvrde od banke u koju su upućene“, navodi se u saopštenju.

Reč je o jednoj od najvećih svetskih banaka matičnih ćelija koja je u Švajcarskoj izgubila licencu.

Državna porodilišta u Srbiji imaju potpisane ugovore sa kompanijom „Kriosejv Srbija“, koja je u našoj zemlji registrovana od 2006. godine. Kako navode u porodilištima, ti ugovori su neophodni kako bi zaposleni kompanije „Kriosejv“ ili neke druge banke matičnih ćelija mogli nakon porođaja da iznesu uzorke iz bolnica.
Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja danas je poslala dopis svim državnim porodilištima da stave van snage te ugovore do dobijanja zvaničnih informacija o poslovanju te kompanije.

Beograđanin Rastko Petaković položio je u toj banci matične ćelije svog deteta 2012. godine. Kada su mu ovog proleća te ćelije bile neophodne, kako navodi, nije mogao da ih dobije. Kaže da nije jedini. U Švajcarskoj je protiv kompanije „Kriosejv“ pokrenuo tužbu.

„Bile su potrebne. Kada smo tražili njihov transport, nije bio uspešan. Nakon toga smo pokrenuli detaljniju istragu o tome šta se sve dešava i kakve je aktivnosti kompanija preduzimala. U toj istrazi smo utvrdili da kompanija nije sprovodila sve potrebne laboratorijske analize uzoraka, da nije sprovodila sve analize koje su neophodne iz krvi majke“, rekao je Petaković za RTS.

Ističe da je, s obzirom na to i na neka druga saznanja, podneo krivičnu prijavu. Navodi da ga je na bazi te prijave kontaktirao „Svis medik“, agencija za zaštitu zdravlja u Švajcarskoj.

„Sarađivali smo, obavešteni smo da je na bazi te prijave pokrenut postupak“, istakao je Petković.

Do kompanije „Kriosejv Srbija“ ekipa RTS-a nije mogla da dođe. Na telefone se nisu javljali, na mejlove danas nisu odgovarali. Iz Zavoda za javno zdravlje u Švajcarskoj je rečeno da je kompanija izbrisana iz registra matičnog skladištenja matičnih ćelija.

Pre toga, ovog proleća su od švajcarskih vlasti tražili dozvolu da premeste materijale i uzorke iz Švajcarske u Poljsku.

U Zavodu za javno zdravlje Švajcarske kažu da su u toku istrage i da je policija izvršila pretres u nekoliko kuća.

RTS ima saznanja da su uzorci premešteni u Varšavu i da su u ovom trenutku u banci matičnih ćelija u Poljskoj. Neophodno je da se izvrše dodatne analize da bi se utvrdilo da li su ćelije transportovane kako treba.

U ovom trenutku rade se analize. To može potrajati nekoliko meseci. Ako su roditeljima neophodne matične ćelije njihove dece, najbolje bi bilo da se obrate direktno kompaniji u Varšavi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala