Kijev: Progres u pregovorima o Donbasu; DNR: Ukrajina sabotira

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPripadnici zajedničkog Centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i stabilizacije situacije na jugoistoku Ukrajine tokom razmene ratnih zarobljenika u gradu Sčastje
Pripadnici zajedničkog Centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i stabilizacije situacije na jugoistoku Ukrajine tokom razmene ratnih zarobljenika u gradu Sčastje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na pregovorima u Minsku postignut je značajan napredak o razmeni zarobljenika u Donbasu, izjavila je Darja Olifer, portparolka predstavnika Kijeva u kontakt grupi za Ukrajinu i bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme.

„Postignut je značajan napredak u pregovorima o uzajamnom istovremenom oslobađanju zarobljenika“, napisala je ona na svojoj stranici na Fejsbuku.

Portparolka je rekla da Kijev u principu nema primedbe o postojanju „Štajnmajerove formule“ o lokalnim izborima u Donbasu.

Prema njenim rečima, realizacija „Štajnmajerove formule“ o izborima u Donbasu je moguća uz niz uslova, među kojima potpuni prekid vatre, obezbeđivanje efikasnog praćenja Specijalne posmatračke misije OEBS-a na čitavoj teritoriji Ukrajine; povlačenje oružanih snaga stranih trupa i vojne tehnike iz Ukrajine; povlačenje snaga i sredstava duž čitave kontakt linije; obezbeđivanje rada Centralne izborne komisije Ukrajine, ukrajinskih političkih partija, medija i stranih posmatrača; uspostavljanje kontrole nad delom rusko-ukrajinske granice koji nije pod kontrolom Ukrajine.

Oliferova je rekla i da su ukrajinske vlasti spremne za povlačenje snaga u oblasti Zolotog i Petrovskog u Donbasu.

Ranije je stalni predstavnik Rusije u kontakt grupi za Ukrajinu, Boris Grizlov, izjavio da je Kijev ugrožava održavanje samita „Normandijske četvorke“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina) na najvišem nivou, odbijanjem da potpiše „Štajnmajerovu formulu“ koja određuje postupak usvajanja zakona o specijalnom statusu Donbasa.

Stav Donbasa

Sa svoje strane, stalni predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike i ministarska spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova izjavila je da je predstavnik Kijeva na sastanku u Minsku sabotirao naredbu političkih savetnika lidera zemalja „normandijske četvorke“ uključujući i savetnika ukrajinskog predsednika Andreja Jermaka za potpisivanje „Štajnmajerove formule“ u okviru kontakt-grupe za rešavanje sukoba u Donbasu.

„Ukrajinska strana koju zastupa Andrej Ermak se na nivou političkih savetnika šefova država ’normandijskog formata‘ složila o tekstu. Sva četiri savetnika su bila saglasna sa njim i tekst je upućen preko OEBS-a uz jasnu preporuku da ga odobre u Minsku na nivou kontakt grupe, jer su samo u njemu predstavljene republike (Donbasa)“, izjavila je Nikonorova za Sputnjik.

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da je i ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko javno priznao da se i on sam složio sa formulom.

Podsetila je da paket mera za realizaciju Minskih sporazuma predviđa koordinaciju svih pitanja sa predstavnicima republika Donbasa i da je iz tog razloga u Minsku na sastanku u sredu osnovni zadatak za sve učesnike pregovora bio da se slože sa tekstom koji su izneli i odobrili savetnici“.

„Ukrajinska strana je ignorisala ovo obećanje i danas je sabotirala ovaj proces bez jasnih argumenata“, naglasila je Nikonorova.

„Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala