I kineski policajci patroliraju gradovima Srbije

© Sputnik / Pavel Petrov / Uđi u bazu fotografijaPolicija na ulicama Pekinga
Policija na ulicama Pekinga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva zajednička patrola srpske i kineske policije počela je danas sa radom u Beogradu, a osim u prestonici, kineski policajci će sa kolegama iz Srbije patrolirati i u Novom Sadu i Smederevu.

Prezentaciji mešovite patrole pripadnika MUP-a i pripadnika kineskog Ministarstva javne bezbednosti prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Stefanović je rekao da će srpsko-kineske patrole biti raspoređene na više lokacija u Beogradu: u Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, na Trgu republike, u bloku 70 i na aerodromu „Nikola Tesla“.

Pojasnio je da su patrole formirane prema sporazumu koji je u Beogradu potpisao sa kineskim ministrom javne bezbednosti Džaom Kedžijem i dodao da će se u okviru pilot projekta šest policajaca iz Kine za sada smenjivati u patrolama u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

„Videćemo kako će se odvijati pilot-projekat, a ako bude potrebno, mešovite patrole biće formirane i u drugim gradovima u Srbiji“, rekao je Stefanović.

Zahvalio je kineskim kolegama što su, kako kaže, prepoznali potrebu da se zajedničkim radom srpske i kineske policije olakša komunikacija velikom broju kineskih turista koji dolaze u našu zemlju.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ocenila je da formiranje zajedničke policijske patrole pokazuje da je saradnja Srbije i Kine dostigla novi nivo.

„Kineski policajci će uspostavljanjem hitne telefonske linije za prijave na kineskom jeziku i obilaskom mesta gde žive kineski državljani, obilaskom kineskih preduzeća i institucija pomagati srpskoj policiji kako bi se obezbedila još bolja sigurnost građana Kine“, rekla je Čen Bo.

Ambasadorka je navela da je od stupanja na snagu bezviznog režima između Kine i Srbije porastao broj kineskih turista koji posećuju Srbiju i naglasila da će zajedničke patrole biti neposredno u službi kineskih turista, da će ojačati njihov osećaj sigurnosti i uneti novu vitalnost u saradnji dveju zemalja u oblasti turizma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala