Amerika spremna za rat; Iran — odgovorićemo!

Potpredsednik SAD Majk Pens
Potpredsednik SAD Majk Pens - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik SAD Majk Pens izjavio je da je američka vojska spremna da odgovori na napade na saudijske naftne objekte. Ubrzo zatim oglasio se i zvanični Teheran, koji je saopštio da će svaki korak SAD prema Iranu dobio direktnu reakciju.

„Nakon neisprovociranog napada ovog vikenda na niz naftnih objekata u Saudijskoj Arabiji uveravam vas da smo mi spremni (za vojnu reakciju)“, rekao je Pens, govoreći u ekspertskom centru „Heritidž fondejšn“ u Vašingtonu.

On je naglasio da će SAD zaštititi sebe i saveznike u Persijskom zalivu, dok će napad na saveznike Amerikanaca i svetske isporuke nafte doživeti neuspeh.

Po njegovim rečima, Vašington „proučava sve informacije“.

„Mi se konsultujemo sa saveznicima i predsednik će odrediti kakve akcije je najbolje preduzeti u narednim danima“, dodao je Pens.

Potpredsednik je naglasio da ako je Iran izveo ovaj napad kako bi izvršio pritisak na predsednika Donalda Trampa i kako bi ga naterao da se povuče, on će pretrpeti neuspeh.

„Amerika je spremna da zaštiti svoje interese“, izjavio je Pens.

On je ponovio da su SAD „spremne za rat“, kako se ranije izrazio Tramp.

Pens je uverio da za vreme adminsitracije Trampa SAD „čuvaju dominaciju u energetici, nastaviće tendenciju postizanja energetske nezavisnosti i preduzeti sve potrebne mere“ za zaštitu SAD, američkih vojnika i saveznika u zalivu.

Potpredsednik je saopštio da je u Saudijsku Arabiju odleteo državni sekretar Majk Pompeo kako bi razgovarali o napadu na naftnu infrastrukturu Kraljevine.

O putu Pompea Rijad je saopštio ranije, ali tačno vreme nije otkriveno.

Iran odgovorio na pretnje Vašingtona: Svaki vaš korak dobiće direktnu reakciju

Iranski odgovor na eventualni vojni napad neće biti „ograničen na njegov izvor“, poručio je Teheran u zvaničnoj diplomatskoj noti upućenoj Vašingtonu, prenosi agencija „Isna“.

U službenoj noti koja je upućena SAD preko švajcarske ambasade, Iran je ponovio da ne stoji iza napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters pisanje iranske agencije.

Kako se navodi, Teheran je poslao i upozorenje da bi svaki korak SAD prema Iranu dobio direktnu reakciju.

Prethodno je predsednik Irana Hasan Rohani izjavio da je napad na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji predstavljao upozorenje naroda Jemena onima koji su raspirili rat u toj državi.

On je takođe rekao da Teheran ne želi sukob na Bliskom istoku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala