Studenti kampuju u rektoratu, zaposleni ispred

© Sputnik / Nikola JoksimovićDvorište kapetan Mišinog zdanja.
Dvorište kapetan Mišinog zdanja. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok iz Rektorskog kolegijuma upozoravaju da je više od 100.000 studenata ugroženo zbog blokade Rektorata Beogradskog univerziteta, demonstranti poručuju da upravo oni brane čast Univerziteta, iako su malobrojni, jer je većina akademaca nezainteresovana za protest.

Blokada rektorata Beogradskog univerziteta traje od petka, a studenti iz udruženja „1 od 5 miliona“ ne žele da napuste prostorije Kapetan Mišinog zdanja dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Prema rečima Valentine Reković, studentkinje Fakulteta političkih nauka, studenti imaju dva zahteva: da rektorka Ivanka Popović, preko javnog medijskog servisa, preporuči premijerki Ani Brnabić da razreši dužnosti ministra finansija Sinišu Malog dok se ne reši pitanje njegove doktorske disertacije, i da ne bude iseljavanja studenata iz Studentskog grada i skraćivanja ispitnih rokova iduće godine zbog održavanja Univerzijade.

© Sputnik / Nikola JoksimovićImprovizovani kreveti od jastuka za stolice u hodniku rektorata.
Studenti kampuju u rektoratu, zaposleni ispred - Sputnik Srbija
Improvizovani kreveti od jastuka za stolice u hodniku rektorata.

Zaposleni u Rektoratu upozoravaju da već drugi dan zaredom ne mogu da uđu u zgradu u kojoj rade, zbog čega su interesi oko 100.000 studenata ugroženi, saopštava Rektorski kolegijum.

I pored rektorkine dobre volje da razgovara sa njima, studenti koji su blokirali zgradu Rektorata nisu joj dali da uđe unutra, navodi se u saopštenju.

„Još jednom upozoravamo da su već nekoliko dana ugroženi vitalni interesi više od 100.000 studenata Univerziteta u Beogradu. Ovo znači da studenti neće moći da upišu godinu i dobiju potvrde za domove ili stipendije, niti da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu“, navodi se u saopštenju.

© Sputnik / Nikola JoksimovićStudenti u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja.
Studenti kampuju u rektoratu, zaposleni ispred - Sputnik Srbija
Studenti u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja.

Dodaje se da će zaposleni u Rektoratu nastaviti svakodnevno da dolaze pred zgradu, u nadi da će im biti omogućeno da rade na ispunjenju tih studentskih prava. Studenti koji protestuju dozvoljavaju studentu prorektoru da dolazi na svoje radno mesto.

© Sputnik / Nikola JoksimovićImprovizovana kuhinja u Rekotratu Beogradskog univerziteta.
Studenti kampuju u rektoratu, zaposleni ispred - Sputnik Srbija
Improvizovana kuhinja u Rekotratu Beogradskog univerziteta.

Vrata Rektorata danas oko podne bila su zaključana. Nakon duže zvonjave, reporter Sputnjika je uspeo da dođe do demonstranata.

Na ulazu paketi sa vodom, namirnice, a u hodniku od jastuka improvizovani kreveti, koji, uz šator koji zauzima centralno mesto u glavnom holu, ukazuju na to da studenti nemaju nameru da se uskoro sklone. U dvorištu, za nekoliko spojenih stolova, sedi petnaestak studenata.

„Sada je problem, pošto mnogo studenata ne ostane da prespava, i zbog mesta i zbog toga što su uslovi nepovoljni, jer spavamo na pločicama. I onda se smenjujemo“, kaže nam Valentina Reković.

Ona priznaje da su studenti nezainteresovani za njihov protest, a smatra da je uzrok za to i strah.

„Jesu nezainteresovani, to svi vidimo. Međutim, nisu bitne brojke. Ako oni ne žele da zaštite autonomiju Univerziteta, u redu. Mi ćemo uraditi čitav posao za sve te studente koji su uplašeni i nezainteresovani i odbraniti čast Beogradskog univerziteta“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala