Šta je Putin poručio Saudijcima

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u foto-galerijuVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Ruske Federacije je pozivom Saudijskoj Arabiji da se obezbede ruskim oružjem poslao Rijadu simboličnu poruku da ne mogu samo da se oslanjaju na Amerikance — vojno i politički.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući navode o napadu dronova na saudijske naftne objekte, predložio Rijadu da od Rusije kupi protivvazdušne raketne sisteme S-400 ili S-300.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše ove napade, Putin je citirao Kuran, rekavši da se u svetom Kuranu govori o neprihvatljivosti bilo kakvog vida nasilja, osim zaštite sopstvenog roda.

„Da biste zaštitili svoj rod i svoju zemlju, mi smo spremni da pružimo odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji“, rekao je Putin i dodao da je rukovodstvu Saudijske Arabije dovoljno da „usvoji mudru državnu odluku“ i da kupi S-300, kao što je to slučaj sa Iranom, ili S-400, kao što je to učinila Turska.

Saudijci traže nove saveznike

Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost veruje da se radi o ironičnoj poruci predsednika Rusije Saudijskoj Arabiji i upozorenju da ta Kraljevina u ovim okolnostima ne može zaštititi sopstvenu bezbednost oslanjanjem na tradicionalnog saveznika Sjedinjene Američke Države.

„Saudijci su doživeli dva velika poraza u poslednjih pet godina, u Siriji i posle intervencije u Jemenu i očigledno je da moraju da traže nove političke saveznike kako bi nekim budućim pregovorima došli do određenih rešenja. Dalje insistiranje na upotrebi oružanih snaga može uvesti Saudijsku Arabiju u rat protiv Irana, što će onespokojiti celokupan Bliski istok, ali i uticati na ukupne međunarodne odnose i verovatno dovesti do rasta cene nafte i novih potresa u globalnoj ekonomiji. Mislim da tako treba shvatiti ovu Putinovu poruku“, ocenjuje Proroković.

Putin je, primećuje naš sagovornik, sklon ovakvim ironičnim porukama i često ih je, tokom godina na vlasti, upućivao različitim akterima. Ovog puta, smatra naš sagovornik, ruski lider nije mislio samo na oslanjanje Saudijaca na američko oružje, već na njihovo oslanjanje na američku političku podršku i slepo praćenje nekih dugoročnih američkih geopolitičkih projekcija.

Važna poruka Rijadu

„Amerikanci su ubedili Saudijsku Arabiju i neke druge zemlje u regionu da će Bašar el Asad brzo pasti. Međutim, vidimo da ne samo da Asad nije pao, nego je održao Siriju kao celovitu zemlju, a čak ni one alternativne ideje o podeli Sirije nisu realizovane. Takođe, Amerikanci su dali zeleno svetlo Saudijskoj Arabiji za intervenciju u Jemenu, a pokazalo se da je to saudijski Vijetnam i da ne samo da nije došlo ni do kakvog rešenja, nego je usledila najveća humanitarna katastrofa u današnjem svetu. Tako da ovo vidim kao poruku Saudijcima da preispitaju svoje partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje podrazumeva to slepo praćenje njihovih geopolitičkih ciljeva i stalno stajanje na stranu Amerike u svim regionalnim sukobljavanjima“, objašnjava Proroković.

On ocenjuje da je zainteresovanost Rusije za stabilizaciju prilika na Bliskom istoku velika, očigledna i da je do sada nekoliko puta iskazana.

„Ostaje da se vidi da li će rukovodstvo Saudijske Arabije prihvatiti ovaj Putinov poziv i njegove reči shvatiti na pravi način. Naime, ne zavisi ipak sve ni od Saudijaca, mnogo je eksternih faktora uključeno u te procese koji opredeljuju regionalnu bezbednost na Bliskom istoku, a u tom kontekstu pre svega mislim na Sjedinjene Države i njihove interese. Zbog toga je, kada govorimo o budućim dešavanjima, sve upitno“, zaključuje Proroković za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala