Počeo 53. Bitef

© Bitef / Anastasiia_FatieievaPolitički problemi mogu da iznedre velika umetnička dela
Politički problemi mogu da iznedre velika umetnička dela - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nekoliko desetina ljudi sa slušalicama na ušima, sledeći uputstva Danice, krenulo je sa Novog groblja ka gradu, kroz kapiju koja odvaja žive od mrtvih, u gradsku vrevu, upuštajući se u istraživanje grada, sebe i drugih, prvog dana 53. Bitef festivala, prenosi Tanjug.

„Beograd na daljinski“ je projekat Štefana Kegija i Jorga Karenbauera i čuvene kompanije „Rimini Protokol“, a u režiji Antona Rozea, kojom je u danu Prologa danas počeo Bitef festival, čije je svečano otvaranje zakazano za sutra u Narodnom pozorištu sa predstavom „Orest u Mosulu“ Mila Raua.

Za start predstave neobičnog koncepta, odabrano je Novo groblje, gde svi učesnici (publika) dobijaju slušalice nakon potpisivanja saglasnosti da se upuštaju u dvočasovnu turu, koja može biti fizički zahtevna.

Ubrzo uz zvuk ptica i tihe muzike, javlja se Danica, glas koji će većim delom puta voditi učesnike.

Ona im skreće pažnju da se okrenu oko sebe, pogledaju drveće i spomenike, upozoravajući ih da će u budućnosti sve teže biti razlikovati živo od mrtvog, ljude od mašina.

Nakon što Danica zamoli svakog da izabere po jedan grob i zamisli čiji je, iskustva i sećanja te sahranjene osobe i šta se sa tim dešava kada čovek bude zakopan.

Tako započinje 120 minuta „stajanja na oblaku i posmatranja grada“.

Slični, a opet različiti pojedinci, među kojima su bili novinari, pozorišni stvaraoci, ambasador i sam reditelj Roze, kao svojevrsna horda, kako ih je Danica nazvala, krenuli su vođeni njenim glasom do prvog u nizu semafora, „malih verzija automatizovane diktature“.

Šetajući gradom sa slušalicama na ušima, uz upitne poglede prolaznika, posmatrali su grad oko sebe, razmišljali su kako se osećaju kao članovi horde, suočavali su se sa izazovima i pitanjem da li potpuno slediti upustva glasa iz slušalica ili se rukovoditi sopstvenim odlukama.

Da li ćete izvesti piruetu na pokretnim stepenicama u podzemnoj stanici Beovoza, da li se možete, dok čekate voz, odupreti porivu da pogledate u mobilni telefon, da li ćete trčati po suncu Tašmajdanskim parkom, kako ćete reagovati posmatrajući kase u supermarketu, kupce i prodavce kao svojevrsnu setnu predstavu o izolovanosti pojedinca u potrošačkom društvu... samo su neki od zadataka pred kojima su se našli današnji učesnici predstave „Beograd na daljinski“.

U jednom trenutku grad se „pretvara“ u kompjutersku igricu gde su prolaznici prepreke i protivnici, u drugom glas iz slušalica traži od učesnika da se uhvate za ruke i po dvoje hodaju kao u obdaništu ili da odluče kojom stranom žele da idu zavisno do toga da li ostaju u zemlji ili odlaze.

Odmarali su u Crkvi Svetog Marka uz mnoga pitanja o sopstvenom smislu, postojanju, smrtnosti i prolaznosti, išli su unazad ispred Narodne skupštine, ostavljajući za sobom predrasude i strahove, plesali su pored spomenika Nikoli Pašiću, a veliku avanturu završili su na krovnoj terasi Kombank dvorane gledajući Beograd pod svojim nogama zapitani dokle su spremni da slede glas iz slušalica.

„Beograd na daljinski“ na najbolji način uvodi publiku u umetničku i tematsku liniju ovogodišnjeg Bitef festivala, a to su imerzivno pozorište, u kojem publika zapravo stvara predstavu, i preispitivanje zajednice.

Predstava će se igrati svakog dana tokom trajanja festivala, do 26. septembra, od 11 i 17 sati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala