Makalister: Evropski parlament želi da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji

Pratite nas
Evropski parlament je spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima, ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, izjavio je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Makalister.

Makalister kaže da je poslao pismo predsednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković sa predlogom da se započne međustranački dijalog u Srbiji, u kojem bi posredovao Evropski parlament.

„U slučaju pozitivnog odgovora predsednice Skupštine, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog“, izjavio je Makalister za Tanjug.

Na zahtev Tanjuga da prokomentariše to što jedan deo srpske opozicije čeka „odgovor EU“ na predlog da Brisel posreduje u pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Makalister je podsetio da su nekadašnji poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn krajem avgusta boravili u Srbiji, gde su pažljivo saslušali pozicije svih partija.

„Pošto su me izvestili o razgovorima, ja sam poslao pismo predsednici Narodne skupštine Maji Gojković sa predlogom i vremenskim okvirom za dijalog, u kojem bi posredovao Evropski parlament. Na osnovu pozitivnog odgovora predsednice, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog“, poručio je Makalister.

Ovo je prvi put da se od posete Beogradu krajem avgusta i prijema otvorenog pisma lidera Pokret slobodnih građana Srbije Sergeja Trifunovića Makalister oglašava o mogućem posredovanju EU u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove i izvestilac za Srbiju u prethodnom sazivu EP Dejvid Makalister krajem avgusta razgovarao je u Skupštini Srbije sa poslanicima o radu Parlamenta, izbornim uslovima i dijalogu vlasti i opozicije.

Istovremeno, lider PSG Sergej Trifunović uputio je Makalisteru otvoreno pismo u kojem je upozorio na „nefer izborne uslove i bojkot izbora od strane dela opozicije“ i pozvao na „dijalog vlasti i opozicije pod patronatom EU“.

Nedavno je Trifunović naglasio da pre odluke PSG-a o bojkotu izbora želi da čuje i „odgovor EU“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala