Kurti: Kosovska himna je čudna, a zastava greška

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Himna Kosova se zove „Evropa“ i nema teksta, a zastava Kosova nema ni istorijsku, ni neku drugu vrednost osim geografske, rekao je vođa pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti, gostujući u specijalnom izdanju emisije „Presing“ posvećenoj izborima, na T7.

Govoreći o pitanju zastave, simbola i himne republike Kosovo, Kurti je istakao da će kao premijer prirodno poštovati te državne simbole, prenosi „Kossev“.

„Ne zaboravite da se himna zove ’Evropa‘ i da nema teksta. To je čudno. Naravno, ja sam za to da se tekst doda u ovu himnu, ali to mora da se uradi u skladu sa našim ustavom“, rekao je Kurti.

„Kao premijer naravno da ću poštovati himnu. Ali trebalo bi da imate na umu da sam lider ’Samoopredeljenja‘ i predstavljam i one vrednosti koje su za nas velike. Nije himna Albanije, već svih Albanaca. Kao Albanci imamo nešto veliko zajedničko, od istorije, zastave itd… Zastava Kosova nema ni istorijsku, ni neku drugu vrednost osim geografske. Znamo da je bila greška, ali sada nemamo drugog razloga osim da je priznamo“, rekao je Kurti.

U istoj emisiji Kurti je govorio i o ujedinjenju sa Albanijom.

„Kosovo ima pravo da se pridruži Albaniji“, rekao je Kurti.

Ipak, priznao je da je to „danas nemoguće“.

„To ne zavisi samo od nas, već i od Albanije“, naveo je on i dodao da su partije primarno fokusirane na „opstanak države Kosovo“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala