Kako reaguju srpski spasioci u slučaju udesa velikog aviona (foto)

© Ministarstvo odbrane Jovo MamulaSpasilačka akcija na aerodromu
Spasilačka akcija na aerodromu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Vežba traganja i spasavanja punog kapaciteta „Sareks 38-19“ počela je na aerodromu „Nikola Tesla“ prikazom u noćnim uslovima po temi „Udes velikog vazduhoplova u okviru aerodromske zone“, a prisustvovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Obraćajući se prisutnima u ime organizatora, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov istakla je da ovogodišnja vežba „Sareks 38-19“ predstavlja najveću simulaciju udesa letilica i aktiviranja civilnog i vojnog sistema traganja i spasavanja u Republici Srbiji.

„Tokom dva dana vežbe, imaćete priliku da vidite kako funkcioniše sistem traganja i spasavanja u Srbiji kroz organizaciju četiri različita scenarija, kao i mogućnost da pogledate nove resurse za traganje i spasavanje koje je Srbija kupila u prethodnom periodu“, rekla je Mirjana Čizmarov.

Rekla je i da je cilj vežbe prikaz pripremljenosti i tehničke osposobljenosti angažovanih učesnika u sistemu traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica u civilnom vazduhoplovstvu Srbije.

© Ministarstvo odbrane Jovo MamulaSpasioci u akciji
Kako reaguju srpski spasioci u slučaju udesa velikog aviona (foto) - Sputnik Srbija
Spasioci u akciji

Pored organizatora, učesnici ovogodišnje vežbe su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd, aerodrom „Nikola Tesla“, Gorska služba spasavanja, Crveni krst Srbije i Grad Vršac.

U noćašnjem segmentu vežbe, izvedenom na aerodromu „Nikola Tesla“, učestvovali su i pripadnici Vojnomedicinske akademije. Prema rečima potpukovnika dr Gorana Rondovića sa Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, to je samo jedna od niza vežbi koje se održavaju u sklopu sistema saradnje VMA i Direktorata civilnog vazduhoplovstva, a tiče se potrage i spasavanja nakon nesreća u vazdušnom saobraćaju.

„Vojnomedicinska akademija ovde učestvuje u dva segmenta. Jedan je izlazak mobilne ekipe za preuzimanje teško povređenih pacijenata na samo mesto nesreće, a drugi segment je preuzimanje teško povređenih pacijenata koji se, u saradnji sa Ratnim vazduhoplovstvom Vojske Srbije, transportuju na helidrom VMA, gde naša mobilna ekipa preuzima i dalje sprovodi lečenje tih pacijenata“, objašnjava Rondović.

© Ministarstvo odbrane Jovo MamulaU vežbi je učestvovao i spasilački helikopter
Kako reaguju srpski spasioci u slučaju udesa velikog aviona (foto) - Sputnik Srbija
U vežbi je učestvovao i spasilački helikopter

Kaže i da je učešće VMA u vežbi važno, jer se na taj način VMA stavlja u prvi plan kao jedna visokospecijalizovana ustanova koja pruža svoje usluge kako građanstvu, tako i svim putnicima u vazdušnom saobraćaju koji se nalaze na preletu ili u transportu kroz našu zemlju.

Drugi deo vežbe „Sareks 38-19“ održaće se sutra, na aerodromu Vršac, gde će u dnevnim uslovima biti prikazane procedure i postupci u slučaju udesa manjeg vazduhoplova u zoni aerodroma, udesa manjeg vazduhoplova na nepristupačnom terenu i evakuacije paraglajderiste sa drveta na nepristupačnom terenu.

Nakon toga sledi taktičko-tehnički zbor na kojem će biti prikazana spasilačka oprema učesnika vežbe.

U sutrašnjim aktivnostima vežbe „Sareks 38-19“ učestvovaće jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO, jedinice Specijalne brigade i VMA.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala