Gerilci „praćkom“ nadigrali moćne američke „patriote“

© REUTERS / VIDEOS OBTAINED BY REUTERSNapad dronovima na kompaniju „Saudi Aramko“
Napad dronovima na kompaniju „Saudi Aramko“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Napad roja dronova na najveću saudijsku korporaciju „Saudi Aramko“ izazvao je veći šok u svetu, nego da su se letelice obrušile na kraljevsku palatu u Rijadu. Svi se pitaju kako je Saudijska Arabija dozvolila sebi da ne zaštiti preduzeće bez kojeg je obična oaza usred pustinje.

Desetak dronova koji su doleteli ko zna odakle izbacili su iz stroja polovinu proizvodnje najvećeg izvoznika nafte u svetu. Pogodili su najvažnije preduzeće na Arabijskom poluostrvu, koje dnevno ima zaradu nešto manje od milijardu dolara, od kojeg živi Saudijska Arabija.

Iako je ovaj napad pokazao da nema nedodirljivih, mora se postaviti pitanje kako to da Saudijci sa svojom skupom opremom nisu registrovali dronove koji su leteli iznad njihove teritorije. Tim pre što je prostor od granice sa Jemenom, ili iz Iraka (dve teorije napada), do fabrika za preradu nafte „Saudi Aramko“ ogroman. I dronove, ipak, nije primetio nijedan radar?

„Oni ih vide, ali kasno, ili ih prepoznaju kao ptice. Teško je reći. Videli smo napad izraelskih dronova u Iraku. Oni su proleteli celu zemlju i napali bazu. Zbog njihovih malih razmera teško ih je otkriti“, objašnjava ruski ekspert Kiril Semjonov.

Nije nemoguć ni scenario prema kome su dronovi poleteli iz same Saudijske Arabije. I nisu morali da lete daleko. Zbog malih gabarita lako ih je maskirati i tajno prebaciti u blizinu naftnih objekata. S obzirom da se fabrike nalaze na istoku zemlje, gde su većina stanovnika šiiti, Huti ovde imaju vrlo jaku podršku, pa je i ta varijanta moguća. Tako postaje logično što ih saudijska odbrana nije primetila i nije mogla brzo da reaguje.

U svakom slučaju, ovaj napad je pokazao da dronovi postaju ubojito oružje u gerilskom ratovanju.

Postoji li odbrana od dronova

Saudijska Arabija se godinama nalazi na vrhu liste država koje najviše troše na naoružanje. U svom arsenalu imaju najmodernije lovce, radare, PRO sisteme „Patriot“, pa ipak, već 4 godine ne može da okonča rat protiv Huta, pobunjeničkog pokreta iz jemenskih planina, koji zvanično nema nijednu fabriku konvencionalnog oružja?

Ovaj rat je pokazao da skupo naoružanje ne znači mnogo u gerilskom ratu. Huti, pobunjeni šiiti na severu Jemena, protiv kojih je Saudijska Arabija pre 4 godine formirala koaliciju od 10 islamskih država, ne samo da odbijaju napade saudijske avijacije koja svakodnevno izvodi „tepih“ bombardovanje svog južnog suseda, već i uzvraćaju. Napadi su posebno intenzivirani poslednjih godinu dana zahvaljujući pomoći Irana.

„Bombardovanje je posebno intenzivirano nakon što su SAD izašle iz nuklearnog sporazuma i uvele nove sankcije Iranu. Huti su dobili dronove, čak i krstareće rakete. Iako Huti govore da su ih oni proizveli, čak su im dali i svoja imena radi se o kopijama iranskih modela. I Iran poriče da im ih isporučuje, ali najverovatnije, on to radi“, navodi ruski analitičar.

Jemenski pobunjenici koji su do pre godinu dana često ispaljivali balističke rakete u pravcu Saudijske Arabije, primetili su da je saudijski sistem PVO mnogo ranjiviji pred dronovima.

„Pošto dronovi lete na maloj visini, ’Patrioti‘ ne mogu da ih uhvate. Efektivna sredstva kojima bi mogli da zaštite sve ove objekte, kao što je ruski ’Pancir‘, Saudijci nemaju. I da ih kupe, teško će zatvoriti celu teritoriju“, objašnjava Simjonov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je predložio rukovodstvu Saudijske Arabije da kupi sisteme S-400 ili S-300. Mogu da biraju, a i „Pancir“ je na prodaju. Sve je do saudijske vojske koja se baš nije mnogo proslavila i pitanje je koliko će ovo oružje u njihovim rukama biti ubojito.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala